Sverige tog en bekväm seger i en träningslandskamp mot Kina med 4-1. Tre mål under första kvarten bäddade för den svenska segern. Madelen Janogy (2), Johanna Rytting Kaneryd och Nathalie Björn blev svenska målskyttar.

Under torsdagen spelade damlandslaget en landskamp mot Kina i spanska Marbella. Sverige, med sitt fina rykte, var favoriter inför matchen men mot ett ganska starkt kinesiskt landslag ändå.

Om man sett rivstarter i sina dagar så var den svenska starten mot Kina något alldeles extra. Redan efter 30 sekunder kom 1-0 för Sverige när Madelen Janogy hittade in till Johanna Rytting Kaneryd med en perfekt pass, där den sistnämnda rullade in ettan för svensk del. Assistmakaren till 1-0-målet, Madelen Janogy, skulle sedan visa målform med två mål under de följande elva minuterna. Först sköt Hammarby-spelaren in 2-0 bara två minuter efter ledningsmålet, sedan var hon påpasslig inne i straffområdet när hon förvaltade Fridolina Rolfös fina inspel till 3-0 för Sverige. Detta efter 13 spelade minuter. Tre mål på drygt en kvart för svensk del alltså.

Efter den fina inledningen fick Sverige fokusera lite mer på försvarsspel. Kina var ganska framgångsrika i sin uppspelsfas och med sitt bollinnehav stundtals när Sverige inte riktigt såg ut att hänga ihop i försvarsspelet. Kina skapade dock inga superfarliga chanser men visade att man hade en viss kvalitet i truppen trots de tidiga svenska målet. I anfallsspelet var Sverige blixtrande under sista halvtimmen, och visade styrka med farligheter nästan varje gång man anföll. Trots två stolpträffar så blev det dock inga fler svenska mål. 3-0 till Sverige efter första 45.

Andra halvlek

Sverige fick en drömstart i första halvlek och Kina fick en drömstart på andra halvlek. Ett fint inlägg från höger motades av en ännu finare nick från Xiao Yuyi i det svenska straffområdet när Kina reducerade till 3-1. Sveriges närmsta kvart var inte speciellt bra, när Blågult slarvade en aning i ganska enkla passningar. Sverige var dock det bollförande laget i mångt och mycket och bjöd ändå inte Kina på alltför mycket.

Efter drygt 60 minuter gjorde Sverige fyra byten för att få in fräscha ben. Julia Zigiotti Olme och Hanna Bennison tog plats på centralt mittfält och Rebecka Blomqvist och Olivia Schough tog plats i anfallet. Ett par minuter senare slog den sistnämnde in en perfekt hörna som Nathalie Björn nickade in till 4-1 för Sverige.

Sverige gav två landslagsdebutanter chansen i landskampen i ytterbackarna Anna Sandberg och Hanna Lundkvist. Den sistnämnda utgick med kvarten kvar till applåder från de tillresta efter en väldigt fin debut i landslagströjan. Ska tilläggas att även Anna Sandberg imponerade på vänsterbackplatsen, inte minst offensivt.

Jobbiga scener utspelade sig i sluttampen på matchen när Kinas målvakt råkade boxa Amanda Ilestedt i huvudet efter en hörna. Smällen mot huvudet var inte speciellt allvarlig men Ilestedt fick hjälp ut från planen av det svenska läkarteamet. Ilestedt stukade foten i landningen efter smällen, vilket var orsaken till att Ilestedt fick lämna planen direkt i tårar. Förhoppningsvis får nyckelspelaren klara sig utan någon längre behandlingstid för fotleden.

Amanda Ilestedt linkade av efter 93 minuter och inga fler byten gjordes i matchen, inte heller några mål. Sverige vann tryggt med 4-1 till slut efter sin rivstart på första halvlek. Sverige gjorde en bra match och en fullt godkänd insats med så många spelare borta och med ett par nya spelare in.

För svensk del väntar ny match på tisdag (21 februari) när Tyskland väntar i Duisburg. Matchen startar 18:15 och sänds i Sportkanalen/C More.