Foto: Bildbyrån

Sverige besegrade Finland med 2-1 i en spännande VM-kvaldrabbning inför storpublik på hemmaplan. Lina Hurtigs mål med drygt tio minuter kvar av matchen blev avgörande och Sverige är fortsatt obesegrade i VM-kvalet.

Under torsdagskvällen så spelade Sverige sin fjärde match i VM-kvalet. Blågult tog emot Finland hemma inför ett utsålt Gamla Ullevi, för att förstora sin ledning i VM-kvalgruppen.

Efter att ha spelat många matcher i kvalet med ett stort svenskt bollinnehav och med små ytor hos motståndaren, så blev starten mot Finland desto mer temporik. Matchen började i ett högt tempo, där det svängde under de inledande minuterna. Och det skulle heller inte dröja länge innan öppningsmålet kom.

Efter bara tio spelade minuter så transporterade Lina Hurtig boll på högerkanten och spelade till en framrusande Fridolina Rolfö mot en öppen yta bakom den finska backlinjen. Ensam med målvakten så placerade Barcelonastjärnan enkelt in 1-0 till svensk favör. Målet gav matchen ännu en nytändning, och Sverige kunde skapa ett par halvfarliga chanser till direkt efter ledningsmålet men utan framgång.

När matchklockan närmade sig 30 minuter så släppte Sverige in sitt första mål i VM-kvalet hittills. Efter ett fint finskt anfall så sprang Linda Sällström sig fri och sköt in 1-1 bakom Hedvig Lindahl.

Den första halvleken slutade också 1-1 efter 45 minuter och fyra stopptidsminuter.

Finland började bäst i den andra halvleken och Sverige hade svårt att få grepp om matchen. Även om Finland inte skapade några farliga chanser så gjorde inte heller Sverige detta. Johanna Rytting Kaneryd byttes in runt minut 60, och satte avtryck direkt. Efter bara ett par minuter på banan så kunde Häcken-spelaren så när spela fram till ett kvitteringsmål efter en fin aktion.

Just Rytting Kaneryd kom in med pigga ben och rörde till det lite i det finska försvaret med sin fina tekning. Publiken på Gamla Ullevi bjöds bland annat på ett par läckra tunnlar från yttern, och flera fina aktioner.

Sveriges byten bar frukt och framför allt så var den svenska energin högre än den finska i den andra halvleken. Och Sverige skulle också ta ledningen ännu en gång. I den 79:e matchminuten så slog Manchester City-mittfältaren Filippa Angeldahl ett väldigt fint inlägg mot den bortre delen av straffområdet där Lina Hurtig kastade sig och forcerade in 2-1 för Sverige. Ett vackert mål från Blågult som fick publiken på Gamla Ullevi att jubla högt.

Sveriges andra del av den andra halvleken blev avgörande för matchen. Lyckade byten från Peter Gerhardssons sida samt en större svensk vilja bäddade för en seger till slut. VM-kvalmatchen mot Finland på Gamla Ullevi slutade 2-1 till Sverige.

Sverige har nu fortsatt full pott i VM-kvalet. Fyra segrar på fyra matcher ger Sverige ett försprång med sex poäng mot Finland i jakten på en VM-plats. På tisdagen den 30 november så spelar Sverige sin nästa match i kvalet då man tar emot Slovakien på Eleda Stadion i Malmö.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson (K), Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Fridolina Rolfö, Filippa Curmark (ut 73′)

Sofia Jakobsson (ut 73′), Lina Hurtig, Olivia Schough (ut 59′)

Inhoppare:

Johanna Rytting Kaneryd (59′), Caroline Seger (73′), Mimmi Larsson (73′)


Borussia Dortmund - Real Madrid