Efter sommarens stora succé i VM är det nu dags att sikta mot nya mål för damlandslaget. I september inleds gruppspelet i den allra första upplagan av Womens Nations League, dit Peter Gerhardsson nu tagit ut sin trupp.

De svenska damerna inleder ligaspelet i den högsta divisionen, där de lottas in i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Under hösten kommer laget ha sex intensiva matcher framför sig, där en topp-placering tar laget till Nations League-slutspel. Slutar man i topp två innebär det även att man behåller sin plats i toppdivisionen inför nästa år, då det är dags att kvala till EM 2025. Det är endast lag från division A som där kan direktkvalificera sig till mästerskapet.

Sverige inleder den stundande samlingen på hemmaplan med en match mot Spanien den 22 september, detta på Gamla Ullevi i Göteborg. Dock finns det fortfarande en viss osäkerhet kring huruvida mötet med VM-guldmedaljörerna kommer att genomföras som planerat eller ej.

– Vi utgår från att det blir match mot Spanien och vi förbereder oss för det, säger Peter Gerhardsson under dagens presskonferens.

Sagt är dock att laget kommer presentera sin trupp på fredag, som då kommer att spela under en ny förbundskapten efter de stora skandalerna som följde världsmästerskapet.

Dagen efter mötet reser damerna till Italien för match på Stadio Teofilo Patini i Castel di Sangro. Denna match äger rum tisdagen den 26 september. Matcherna visas av SVT respektive TV4.

Såväl Caroline Seger, Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist saknas i truppen, detta på grund av olika skadelägen. Detta ger i sin tur chansen för flera nya namn att etablera sig i laget.

Sveriges trupp till Nations League september 2023

Målvakter

Tove Enblom, KIF Örebro
Jennifer Falk, BK Häcken
Zecira Musovic, Chelsea

Backar

Jonna Andersson, Hammarby IF
Anna Sandberg, BK Häcken
Amanda Ilestedt, Arsenal
Magdalena Eriksson, Bayern München
Nathalie Björn, Everton
Amanda Nildén, Juventus
Josefine Rybrink, BK Häcken
Linda Sembrant, Juventus

Mittfältare/forwards

Kosovare Asllani, AC Milan
Filippa Angeldahl, Manchester City
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Lina Hurtig, Arsenal
Sofia Jakobsson, San Diego Wave
Madelen Janogy, Hammarby IF
Elin Rubensson, BK Häcken
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
Anna Anvegård, BK Häcken
Rosa Kafaji, BK Häcken
Julia Zigiotti Olme, Brighton


Borussia Dortmund - Real Madrid