Det må inte bli något Sverige i EM i sommar, men trots detta kommer vi få se laget på planen under juni månad. Nu har truppen till dessa möten presenterats, där det finns både väntade och oväntade namn på listan.

Sedan Jon Dahl Tomasson tillkom som förbundskapten för det svenska herrlandslaget har han endast plockat ut en tidigare trupp. Denna samlades i mars månad för två landskapet där det blev förlust mot Portugal på bortaplan samt seger mot Albanien på Friends Arena. Nu väntar två nya möten i form av Danmark och Serbien, som senare under juni kommer att delta i fotbolls EM 2024 i Tyskland dit Sverige inte lyckades kvalificera sig. Istället får laget fungera som genrepsmotstånd för motståndarna under deras EM-förberedelser.

– Det är två motståndare som är kvalificerade för EM så vi spelar testmatcher mot högkvalificerat motstånd. Vi hade en bra samling senast och avslutade med en skön seger mot Albanien. Vi kan inte vara arroganta och tro att allt är enkelt. Albanien var ett bra lag. Vi höll nollan och vann, säger Jon Dahl Tomasson i ett pressmeddelande i samband med att truppen presenterades.

Bland de namn som plockats ut finns Sebastian Nanasi som tidigare endast fått spela matcher i januariturnén under Janne Anderssons ledning. Namn som kan debutera på riktigt vid denna samling är Daniel Svensson och Niclas Eliasson, där den sistnämnde inte burit landslagströjan sedan han representerade U21-landslaget år 2017.

Det här blir herrlandslagets sista träningslandskamper innan det blir allvar till hösten. Då spelas nämligen Nations League-gruppspelet där Sverige numera ingår i division C, en division som man allra helst bör klättra ifrån för att förbättra sin förutsättningar inför nästa års VM-kval.

Herrlandslagets trupp juni 2024

Målvakter

Robin Olsen, Aston Villa
Viktor Johansson, Stoke City
Kristoffer Nordfeldt, AIK

Backar

Emil Holm, Atalanta
Emil Krafth, Newcastle
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Isak Hien, Atalanta
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Carl Starfelt, Celta Vigo
Hjalmar Ekdal, Burnley
Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Samuel Dahl, Djurgårdens IF
Daniel Svensson, FC Nordsjaelland*

Mittfältare och forwards

Jens Cajuste, Napoli
Samuel Gustafson, Urawa Red Diamonds
Gustaf Nilsson, Union-SG
Simon Olsson, Heerenveen
Anton Saletros, AIK
Emil Forsberg, New York Red Bulls
Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon
Alexander Isak, Newcastle
Anthony Elanga, Nottingham Forest
Sebastian Nanasi, Malmö FF
Niclas Eliassson, AEK Aten
Hugo Larsson, Eintracht Frankfurt

*Ersätter Eric Smith


Borussia Dortmund - Real Madrid