Sverige och Spanien ska spela om en finalplats i dam-VM 2023. Detta står klart efter att Blågult lyckats besegra Japan i VM-kvartsfinalen med 2-1 efter en formidabel första halvlek. Amanda Ilestedt och Filippa Angeldahl blev svenska målskyttar i segern, där alltså Spanien väntar i VM-semifinal på tisdag. 

Under fredagsmorgonen spelade Sverige sin VM-kvartsfinal mot Japan, där vinnarna skulle ställas mot Spanien i semifinal på tisdag. Blågult formerade en startelva som inte var förändrad jämfört med åttondelsfinalen mot USA, där Sverige som bekant vann efter en straffrysare. Sverige gick in till VM-kvartsfinalen mot Japan som någorlunda underdogs efter att Japan imponerat stort under mästerskapet hittills med endast ett insläppt mål. Detta trots att Sverige också imponerat mästerskapet igenom med fina insatser och segrar.

Första halvlek

Inför matchen har det pratats en del om längdskillnaden lagen emellan och att Sverige skulle utnyttja att man är några centimeter längre i straffområdet. Tidigt skickade Sverige in en lång frispark mot tornen i straffområdet och också ett par inlägg mot Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö i straffområdet, men utan framgång.

Japan lät Sverige äga bollen inledningsvis men var aggressiva så fort Blågult kom in i farliga ytor. Men Sverige började bra den första kvarten och kombinerade sig fram ett par gånger, framför allt på högerkanten. En fin sekvens på högerkanten gav sedan Sverige matchens första svenska hörna efter en kvart, ett vapen som Sverige visat sig starka med. Men för första gången i turneringen slog Jonna Andersson bort högerhörnan redan längs med kortlinjen.

Efter 25 minuter kom Sveriges första riktigt bra chans i matchen när Nathalie Björn slog en perfekt och hög djupledsboll mot Stina Blackstenius, där den sistnämnda vann duellen mot sin försvarare men anfallaren kunde inte få till något bra avslut trots ett superläge för Blågult. Tätt därefter fick Japan sin första halvchans när man kunde såra Sverige för första gången, men inte heller där blev det mål.

Men den första halvleken skulle få se mål. Efter dryga halvtimmen fick Sverige en lång och djup frispark där bollen hamnade i en typ av flipperspel efter Kosovare Asllanis fina frispark. Och ni har hört det förut, för vem dykte upp i straffområdet för att skjuta in ledningsmålet för Sverige? Jo, mittbacken Amanda Ilestedt. 30-åringen tog tillvara på en lös boll och stänkte upp 1-0 med högerfoten som omväxling och Blågult var i ledning i VM-kvartsfinalen.

Sverige var väldigt bra i första halvlek och var så nära att få in ett 2-0-mål ett par minuter innan halvtidsvilan när Stina Blackstenius slog en fin passning till Kosovare Asllani och lagkaptenen sköt ett stenhårt skott i stolpen.

Det var som sagt en väldigt bra blågul halvlek, kanske den bästa hittills i turneringen, där man neutraliserade Japan totalt. Japan vågade inte pressa de svenska försvararna och Blågult kunde kontrollera händelserna halvleken igenom genom att också täppa till Japans annars så farliga kontringar. Sverige hade därför en 1-0-ledning in till paus.

Andra halvlek

Sverige började även andra halvlek väldigt bra med ett tidigt farligt läge från Johanna Rytting Kaneryd. På den efterföljande hörnan slog Jonna Andersson in en bra hörna som via en svensk nick hamnade på en japansk hand i straffområdet. Efter att spelet fortsatt så stannade till slut den schweiziska domaren matchen för att gå ut och kolla på VAR-skärmen och valde att döma svensk straff.

Från elva meter steg mittfältaren Filippa Angeldahl fram, som hittills inte tagit någon straff för Blågult då Elin Rubensson gjorde mål mot Argentina samt då Angeldahl även var utbytt innan straffläggningen mot USA. Men det fanns en anledning till varför Angeldahl valdes före Asllani, Rolfö och de andra. Manchester City-spelaren lurade nämligen ner den japanska målvakten till ena hörnet och lade straffen i det andra hörnet till 2-0 för Blågult.

Den svenska drömstarten, med mål redan efter fem minuter i andra halvlek, gjorde så att Japan bytte in Riko Ueki direkt i ett offensivt byte. Japan behövde framåt även om man inte skulle forcera fram hur som helst med nästan en hel halvlek kvar att spela. Sverige var väldigt trygga med boll i de bakre leden och genom Elin Rubensson och Filippa Angeldahl på centralt mittfält, vilket inte gav Japan så mycket chanser att ställa om på. Japanskorna hade dock en ganska bra period dryga kvarten in i halvleken men testade inte Zecira Musovic nämnvärt.

Blågult var verkligen påkopplade både med och utan boll och presterade mycket bättre än vad man gjorde i åttondelsfinalen mot USA, detta mot ett motstånd som verkade passa Sverige bättre. Zecira Musovic fick göra sin första ”riktiga” räddning efter 71 minuter, där hon avvärjde ett japanskt skott.

Peter Gerhardsson gjorde sina byten tätt på Musovic räddning där Madelen Janogy och Lina Hurtig kom in istället för Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani. Sverige hamnade i ett läge där man var ganska nedtryckta efter 70 minuter, något som resulterade i att domaren pekade på straff för Japan efter 74 minuter. Inhopparen Madelen Janogy såg ut att springa omkull en japanska i straffområdet och schweiziska domaren dömde straff, där kontakten tycktes tillräcklig för att döma straffspark.

Straff blev det dock men Japans inhoppare Riko Ueki sköt straffen i ribban och Sverige var fortsatt i tvåmålsledning efter att Japan inte kunnat reducera på straff. Zecira Musovic hade därmed sin målnolla intakt i slutspelet och Sverige kunde pusta ut.

Blågult kände sig nog ganska pressade av både Japans anfallsspel innan straffen och behövde andas lite med boll, där det rutinerade svenska laget också vaskade lite tid under avblåsningar. Elin Rubensson var en av de bästa spelarna i matchen med många brytningar centralt mot Japan som gärna spelade in bollen i mitten, och förtjänar att hyllas, innan hon byttes ut till förmån för Hanna Bennison på centralt mittfält.

En ny ribbträff skulle skaka om Sverige sen när Japan fick ett farligt frisparksläge bara ett par meter utanför straffområde, där frisparken gick i ribban för att sedan studsa Zecira Musovic i huvudet och sen i stolpen innan bollen dansade på mållinjen och rensades bort. Men i den efterföljande sekvensen kom Japan i full fart och spelade in en låg boll som Sverige inte kunde rensa bort och på den lösa bollen dök Honoka Hayasahi upp och stänkte dit 2-1-reduceringen i den 87:e matchminuten.

Det blev ruskigt spännande i Auckland. Fjärdedomaren visade upp tio tilläggsminuter på tavlan och Japan hade nu gott om tid att hitta en kvittering på, medan Sverige var pressade. Japan tryckte ner Sverige ned i hasorna och Sverige slog ifrån sig inledningsvis men fick sedan lite kontroll på boll i mitten av tilläggstiden.

Något mer japanskt mål skulle vi dock inte få se. Sverige och Amanda Ilestedt i synnerhet försvarade straffområdet väl under tilläggstiden och Sverige kunde säkra kvartsfinalsegern med 2-1. Den blågula segern har man att tacka för den första halvleken där Sverige dominerade, samt de fasta situationerna som låg bakom båda målen i kvartsfinalen.

Detta innebär att Sverige ska spela VM-semifinal mot Spanien på tisdagen den 15 augusti med avspark 10:00. Sverige kommer oavsett att spela om medaljer i detta VM då två matcher återstår för svensk del, oavsett utgång i semifinalen då bronsmatch väntar om Blågult inte lyckas nå VM-finalen 2023.
Japan är utslaget ur damernas fotbolls-VM 2023.

Sverige – Japan, 2-1 (1-0)

’32 1-0 Amanda Ilestedt
’50 2-0 Filippa Angeldahl (straff)
’87 2-1 Honoka Hanayashi

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ut ’72), Elin Rubensson (ut ’84)

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’84), Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö (ut ’72)

Inhoppare:
Madelen Janogy (’72), Lina Hurtig (’72), Hanna Bennison (’84), Sofia Jakobsson (’84).