Foto: Bildbyrån

FIFA har presenterat en rapport som förklarar att Sverige är det land som slussar ut flest inhemska spelare utomlands. Dessutom har marknaden – och damfotbollen som helhet – utvecklats, enligt rapporten.
– Det gäller för de svenska klubbarna att se till att skriva längre avtal, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén till Fotbollskanalen.

Damfotbollen fortsätter att utvecklas, och stegen framåt tas varje dag. FIFA har sammanställt en rapport av en studie som genomförts nyligen. I rapporten framgår att antalet övergångar inom damfotbollen ökade mellan 2018 och 2019. I samband med det ökade även övergångssummorna. Den totala tillväxten var 19,7 procent, för respektive del.

En annan sak som presenteras i rapporten är att avtalslängden mellan klubbarna och spelarna har fått en generell ökning från 10,5 till 12,1 månader.

– Det är en spännande tid att vara inom damfotbollen för jag tycker det händer mycket och det finns en positiv känsla kring de möjligheter som står framför oss, säger Stefan Alvén, Sportchef för Elitfotboll Dam, till Fotbollskanalen.

Sveriges damdivisioner i fotbollen slussade ut hela 42 spelare till fotbollsligor utomlands i fjol. Det är den högsta siffran bland de europeiska länderna. 51 spelare ”importerades” till de svenska divisionerna, vilket är tredje flest bland de europeiska länderna.

– På ett sätt är det positivt för att det innebär att spelare i Sverige får så pass bra utbildning och är i en miljö som är så bra att de blir attraktiva för andra ligor. Å andra sidan vill vi ju behålla bra spelare i Sverige och i våra högsta ligor för då har vi en ännu bättre liga att spela i som är intressant för spelare, tränare, publik och så vidare, säger Alvén.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här