Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

De svenska fotbollsdamerna avslutade årets landslagssäsong på bästa sätt. Matchen mot Slovakien i ett kyligt Malmö resulterade i ännu en trepoängare och Sverige stärkte därmed sin förstaplats i VM-kvaltabellen.

Jämfört med förra veckans möte med Finland återfanns Caroline Seger i startelvan, samt att Johanna Rytting Kaneryd fanns med på planen från start och ersatte Sofia Jakobsson i anfallet.

Sverige var på förhand stora favoriter i mötet, men inledde matchen något tveksamt. Matchens första skott på mål kom från slovakiskt håll, men räddades enkelt av Lindahl i målet. Sveriges första farliga försök kom i samband med en friskspark dryga kvarten in i mötet. Fullträffen kom dock ett par minuter senare då Johanna Rytting Kaneryd spelade in bollen i straffområdet där Lina Hurtig kunde näta.

Ilestedt fick även hon ett bra läge i samband med en frispark, men bollen gick förbi utsidan av stolpen. Laget kom in allt bättre i matchen ju längre matchen fortskred och lägena fortsatte att öppna upp sig. Men trots detta stod det 1-0 på tavlan när det var dags för paus.

Inledningen på den andra halvleken bjöd på flera vassa försök från Sverige. Både Rolfö och Schoug visade upp sig i flera situationer och det var till slut FC Barcelona-anfallaren som kunde sätta 2-0. Skottet som den slovakiska målvakten touchade med fingertopparna tog i ribban och studsade sedan in i mål.

Målet följdes av fräscha ben i bägge lagen, där Seger klev av för att ersättas av Filippa Curmark samtidigt som Sofia Jakobsson tog Schoughs plats. Hurtig blev kort därefter nerdragen framför mål, men motståndarna tilldelades tveksamt nog ingen straff för detta. I samband med en hörna i den 69:e minuten lyckades Amanda Ilestedt nicka in 3-0 till Sverige

De svenska anfallen fortsatte att komma och bland annat hade Sofia Jakobsson chansen när hon gick ensam mot mål på vänstersidan. Men hennes passning till Hurtig i straffområdet bröts dessvärre av en slovakisk spelare. Även Mimmi Larsson fick flera heta chanser under sin dryga kvart på planen. Även Fischer kom nära målet med ett skott som gick utanför stolpen. Sista chansen fick Janogy vars boll hamnade ovanpå målet.

Efter tre tilläggsminuter kunde matchen blåsas av och med slutresultatet 3-0 är Sverige fortsatt obesegrade i kvalet till VM 2023.

Nästa match som det svenska damlandslaget har framför sig är en bortakamp mot Georgien i april. Under samma kvalsamling kommer man dessutom ta emot Irland på hemmaplan. Slutligen avrundas kvalet på bortaplan mot Finland i september, men dessförinnan stundar EM i England.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson (ut 83′), Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Fridolina Rolfö, Caroline Seger (K, ut 60′)

Johanna Rytting Kaneryd (ut 76′), Lina Hurtig (ut 76′), Olivia Schough (ut 61′)

Inhoppare:

Filippa Curmark (60′), Sofia Jakobsson (61′), Mimmi Larsson (76′), Madelen Janogy (76′), Nilla Fischer (83′)


Borussia Dortmund - Real Madrid