Sverige spelade 1-1 mot Irland hemma på Gamla Ullevi i VM-kvalet. I och med poängen så är nu Sverige klar gruppsegrare i kvalgruppen och är därmed klara för spel i VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Detta med en omgång kvar att spela för Sverige. Kosovare Asllani blev svensk hjälte med sitt kvitteringsmål med tolv minuter kvar av ordinarie tid.

Under tisdagen så spelade Sverige VM-kvalmatch mot Irland på Gamla Ullevi. Matchen var viktig för båda lagen där Irland behövde vinna för att fortsätta jaga Sverige i jakten på förstaplatsen i gruppen medan Sverige kunde knipa en VM-plats vid oavgjort eller seger.

Sverige startade med väldigt mycket boll under den första halvan av första halvlek. Irland lät svenskorna äga bollen medan de försvarade djupt och höll tätt i defensiven. Blågult hade två hyfsat farliga lägen under matchens första 25 minuter genom Caroline Seger efter en hörna samt en nick från Lina Hurtig efter att Jonna Andersson slagit ett bra inlägg.

Den stora chansen kom efter drygt 30 minuter när Hanna Bennison smekte fram en fin passning i djupet på Kosovare Asllani som i sin tur sköt i ribban och skapade Sverige absolut farligaste chans i första halvlek.

Irland hade inte mycket boll och skapade framför allt inga farligare chanser fram till den 44:e matchminuten när Irland skapade press efter en lång frispark. I efterspelet så landade bollen till slut hos den stora stjärnan och lagkaptenen Katie McCabe. Mittfältaren sköt i sin tur med sin vänsterfot ett skott som styrde på en svensk försvarare och in i mål bakom Hedvig Lindahl. En rejäl kalldusch för Sverige precis innan halvtidsvilan. 0-1 till Irland alltså.

Andra halvlek

Sverige tvingades till att sätta fart från början av andra halvlek för att jaga en kvittering, något man gjorde. Sverige fortsatte att pressa ned Irland och letade kvitteringslägen gång på gång. Sverige gjorde en förändring i sin uppställning när de tog ut Linda Sembrant och Hanna Bennison efter tio minuter av halvleken och tog in Fridolina Rolfö och Filippa Angeldahl. Från att ha startat med trebackslinje och offensiva ytterbackar i Jonna Andersson och Hanna Glas så gick Sverige ner till en mer klassisk fyrbackslinje. Dock med fler offensiva hot där framme i och med Rolfös intåg.

Den inhoppande duon låg bakom Sveriges första riktiga farlighet i andra halvlek när Rolfö petade bollen till Angeldahl som sköt via Irlands målvakt upp i ribban. Sveriges andra ribbträff i matchen.

I den 78:e matchminuten så bytte Sverige in Nathalie Björn och Olivia Schough. Något som bar frukt direkt. Bara minuten senare så slog Filippa Angeldahl en fin boll mot Olivia Schough som på volley skarvade bollen till en framåtspringande Kosovare Asllani som i sin tur sköt in 1-1 inför ett högt publikvrål på Gamla Ullevi. Med detta mål hade Sverige ena foten i VM då det som bekant krävdes minst en poäng för att ta VM-platsen.

Sverige fortsatte att pusha för ett ledningsmål, trots att VM-biljetten var inom räckhåll redan. Men ett offensivt lagt Sverige ville få in en boll till för att stänga butiken helt. Irland gick heller inte för något ledningsmål utan såg nöjda ut med att spela oavgjort på bortaplan mot världstvåan Sverige.

Men något mål blev det inte åt något håll. Sverige är klara för världsmästerskapet i Australien och Nya Zeeland 2023. Detta efter 1-1 mot Irland i VM-kvalet på Gamla Ullevi. Med nio poäng ned till Finland i kvalet så är Sverige alltså klart för VM. Sverige har spelat sju matcher och har 19 poäng totalt i tabellen. Detta med en omgång kvar att spela när Sverige möter Finland på bortaplan den 6 september.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Linda Sembrant (ut ’56), Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson

Hanna Glas (ut ’78), Hanna Bennison (ut ’56), Caroline Seger, Jonna Andersson

Lina Hurtig (ut ’78), Stina Blackstenius, Kosovare Asllani

Inhoppare:

Fridolina Rolfö  (’56), Filippa Angeldahl (’56), Olivia Schough (’78), Nathalie Björn (’78)


Borussia Dortmund - Real Madrid