Sveriges damlandslag har full pott i Grupp G och är klara gruppsegrare. Detta efter seger med 2-0 i avslutningen av gruppspelet mot Argentina. Nu står det klart att Sverige får tuffast möjliga motstånd i form av regerande världsmästarna från USA i sin åttondelsfinal på söndag. Parallellt tog Sydafrika en skrällseger mot Italien och tog sig vidare till åttondelsfinal mot Nederländerna.

Onsdagsmorgonen innehöll den allra sista gruppspelsmatchen för Sverige i detta världsmästerskap när Argentina stod på andra sidan. De sistnämnda var i behov av en seger med ett par mål och en italiensk förlust mot Sydafrika (inte med för många mål) för att få spela åttondelsfinal. Sverige var å sin sida klara för åttondelsfinal redan innan matchen och även i stort sett klara gruppsegrare, vilket gjorde att man kunde lufta en del spelare. Peter Gerhardsson gjorde hela nio förändringar i startelvan. Argentina bjöd på en stark och känslosam nationalsång där flera av spelarna såg berörda ut av et stundande läget.

Den första kvarten var inte speciellt händelserik och det svenska laget behövde såklart lite tid på sig att hitta kemin i den nya startelvan. Italien gjorde dessutom ett straffmål parallellt vilket minimerade Argentinas chanser till slutspel ännu mer. Olivia Schough fick Sveriges första skott på mål efter 18 minuter efter en frispark mitt på mål och dryga minuten senare ådrog hon sig ett gult kort.

Olivia Schough fick sedan den bästa blågula chansen i matchen efter dryga halvtimmen när Madelen Janogy och Sofia Jakobsson kombinerade på högerkanten där den sistnämnda slog ett väl avvägt inlägg mot Schoughs panna men nicken gick utanför.

Det var en ganska sönderriven första halvlek där domaren från Rwanda fick blåsa mycket i pipan åt båda håll med, och matchen innehöll en del avbrott där bland annat en argentinsk spelare olyckligtvis fick lämna matchen skadad.

En ganska tråkig och händelsefattig första halvlek tog slut efter 49 minuter och Sverige fick inte riktigt något stäm i halvleken även om Madelen Janogy, Olivia Schough och Anna Sandberg kanske framför allt imponerade stundtals.

Andra halvlek

I paus bytte Peter Gerhardsson ut Caroline Seger till förmån för Elin Rubensson. I andra halvlek bjöds det inte på något härligt väder i Hamilton när vinden kom fram tillsammans med regnet, något som säkert påverkade spelarna och spelet på planen.

Efter kvarten spelad kom Lina Hurtig och Linda Sembrant in till spel istället för Olivia Schough och Linda Sembrant. I läget som Argentina befann sig i nu så räckte ett mål och seger till åttondelsfinal eftersom Italien och Sydafrika hade oavgjort efter mitten av andra halvlek. Men Argentina visade inte jättemycket intresse för att gå framåt allt för tidigt i jakten på ett ledningsmål och Sverige kontrollerade matchbilden.

Efter 2o minuter i andra halvlek kom 1-0 för Sverige efter ett perfekt svenskt anfall. Elin Rubensson slog en perfekt passning till Hanna Bennison centralt och den sistnämnda slog en minst lika perfekt passning till Sofia Jakobsson till höger och Jakobssons fina inlägg hittade Rebecka Blomqvists panna till Wolfsburgsspelarens andra mål i VM. Vackert svenskt mål.

Tätt inpå det svenska målet så gjorde också Sydafrika 1-2 mot Italien vilket innebar att i den stunden så var Sydafrika klart för åttondelsfinal på fyra poäng med dryga 20 minuter kvar. Men bara ett par minuter senare kvitterade Italien till 2-2 och då var helt plötsligt Italien vidare till slutspel igen.

I Sveriges möte så hängdes Argentina av i slutet på matchen. En argentinsk seger hade inneburit åttondelsfinal i detta läge men det försvårades när Sverige fick en straff efter 88 minuter. Från elva meter stegade Elin Rubensson fram och mittfältsmotorn gjorde absolut inga misstag när hon dunkade dit 2-0 i det vänstra hörnet.

Elin Rubensson har visat sig bli en av de absolut viktigaste spelarna för svensk del och den fina arbetsinsatsen i detta VM hittills fick belönas med ett säkert straffmål. Rubenssons mål spikade slutresultatet och Sverige tog sin tredje seger i gruppspelet och spelade in full pott till nio poäng.

Sverige är nu klara gruppsegrare i Grupp G och möter tvåan från Grupp E i åttondelsfinal, USA. Amerikanskorna har inte imponerat i VM hittills men är regerande världsmästare och mesta mästare i sammanhanget. Åttondelsfinalen spelas söndagen den 6 augusti med avspark 11:00 svensk tid.

Parallellt tog Sydafrika en otrolig seger efter att man på tilläggstid spelade till sig en plats i åttondelsfinalerna genom lagkapten Thembi Kgatlana, vilket innebär att Italien och Argentina är utslagna. Sydafrika får nu möta Nederländerna i åttondelsfinal tidigt natten mot söndag.

Sverige – Argentina, 2-0 (0-0)

’67 1-0 Rebecka Blomqvist
’90 2-0 Elin Rubensson (straff)

Så startade Sverige

Jennifer Falk

Stina Lennartsson, Amanda Ilestedt (ut ’62), Magdalena Eriksson, Anna Sandberg

Hanna Bennison, Madelen Janogy (ut ’90+3), Caroline Seger (ut ’46)

Sofia Jakobsson (ut’76), Rebecka Blomqvist, Olivia Schough (ut ’62)

Inhoppare:
Elin Rubensson (’46), Linda Sembrant (’62), Lina Hurtig (’62), Johanna Rytting Kaneryd (’76), Stina Blackstenius (’90+3).

Sluttabell Grupp G (Sveriges grupp)

  1. Sverige, 9p
  2. Sydafrika, 4p
  3. Italien, 3p
  4. Argentina, 1p


Borussia Dortmund - Real Madrid