Foto: Bildbyrån

Sverige besegrade Australien med 4-2 efter att Hedvig Lindahl räddat en straff i den andra halvleken när Australien kunde kvittera. Fridolina Rolfö blev tvåmålsskytt i den svenska segern. I och med segern är nu Sverige klart för kvartsfinal efter två raka segrar i gruppspelet.

Under lördagsförmiddagen spelade Sverige sin andra match i OS-gruppspelet i Tokyo. På motståndarsidan stod Australien lett av den svenska förbundskaptenen Tony Gustavsson.

Sverige hade svårt att få igång sitt passningsspel under den första kvarten och skapade inga farligheter eller något tryck på Australien. Men efter drygt 20 minuter kunde Sverige ta ledningen. Kosovare Asllani slog fram bollen till Sofia Jakobsson på högerkanten, som serverade Fridolina Rolfö i straffområdet som på ett kliniskt sätt satte 1-0 till Sverige. Australien skulle dock nå en kvittering innan halvlekens slut när storstjärnan Sam Kerr nickade in 1-1 i den 36:e matchminuten.

I den andra halvleken fick Australien och Sam Kerr en drömstart. Lagkaptenen gjorde sitt andra mål i matchen och satte sitt Australien i förarsätet för första gången i matchen.

Men det skulle inte dröja länge innan Sverige lyckades med att hitta en kvittering. Återigen så var det via högerkanten och Sofia Jakobsson som förarbetet kom. Den snabbe mittfältaren kom först på Filippa Angeldahls djupledsboll och kunde efter det spela snett inåt bakåt till Lina Hurtig som rakade in 2-2 för Sverige och sitt andra mål i turneringen.

Efter 63 minuter återtog Sverige ledningen i matchen efter att Fridolina Rolfö fått till en riktig drömträff utanför straffområdet och satte därmed 3-2 till Sverige. Målet var Rolfös andra i matchen.

Sju minuter senare så fick Australien möjligheten att kvittera. Efter närmare VAR-granskning dömde domaren straff för Australien efter att en spelare blivit fälld i straffområdet. Fram till elvameterspunkten klev storstjärnan Sam Kerr, som redan gjort två mål i matchen. Men Sverige har en av världens bästa målvakter och inte minst en av de bästa straffmålvakterna i Hedvig Lindahl, som stod för en fenomenal straffräddning när hon läste Sam Kerrs straff. Med 20 minuter kvar att spela hade Sverige kvar sin ledning med 3-2 efter att Hedvig Lindahl räddat straffen, alltså.

Australien fortsatte sedan att pressa Sverige en del och skapade några farligheter mot det svenska målet. Men istället för ett kvitteringsmål så var det Sverige som skapade sig lite marginaler och utökade sin ledning. Efter en hörna utan resultat fick Kosovare Asllani en ny chans att slå in en boll mot straffområdet. Stjärnan skickade in bollen väl avvägt mot straffområdet där Stina Blackstenius tajmade perfekt och skarvade in 4-2 till Sverige med huvudet. Målet var Blackstenius första i matchen men tredje hittills i turneringen.

Målet till 4-2 stod sig matchen ut och i och med segern är nu Sverige klara för kvartsfinal i OS efter två raka segrar mot USA och Australien. Sverige har dock en match kvar att spela i gruppspelet när man ställs mot Nya Zeeland på tisdagen den 27 juli.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas (ut ’46), Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’78), Kosovare Asllani, Caroline Seger

Sofia Jakobsson (ut ’78), Lina Hurtig (ut ’59), Fridolina Rolfö (ut ’86)

Inhoppare: Nathalie Björn (’46), Stina Blackstenius (’59), Hanna Bennison (’78), Olivia Schough (’78), Madelene Janogy (’86)