Straffsparksläggning krävdes för ett svensk kvartsfinalavancemang i dam-VM 2023. Efter en mållös VM-åttondelsfinal avgjordes matchen på straffar där Lina Hurtig och Zecira Musovic blev svenska matchhjältar. Nu väntar Japan i kvartsfinal på fredag.

Under söndagen spelades åttondelsfinalen mellan Sverige och USA i damernas fotbolls-VM 2023 i ett rejält toppmöte redan i den första slutspelsomgången. Inför mötet var det jämnt i favoritskapet där det kanske var någon mindre fördel till USA med tanke på nationens historik i VM-slutspel där man aldrig åkt ut innan semifinal tidigare.

Peter Gerhardsson valde att formera en startelva med kontinuitet där han använde sig av samma elva som i mötet med Sydafrika och Italien i gruppspelet, med många starka namn på avbytarbänken för att kunna stoppa in för att förändra i slutet av slutspelsmatchen. Gerhardsson hade alla spelare tillgängliga inför mötet medan USA framför allt saknade mittfältsmotorn Rose Lavelle på grund av avstängning.

Första halvlek

De första minuterna började i ett starkt tempo där Sverige tryckte upp laget tidigt vilket dock gav USA ett par tidiga kontringslägen. Sverige gick högre upp och pressade inledningsvis än USA där de sistnämnda ville stänga av Sverige centralt. Det skapades inte några speciellt farliga målchanser under första kvarten och matchbilden var kontrollerande.

Det första skottet på mål kom efter 18 minuter när Nathalie Björns rensning studsade på en amerikansk spelare i form av Trinity Rodman, för övrigt dotter till den kontroversiella basketlegendaren Dennis Rodman, som i sin tur testade Zecira Musovic med ett skott som den svenska målvakten kunde rädda. Sveriges bästa chans kom lite senare via en vänsterhörna när Kosovare Asllani skruvade in bollen mot mål där USA:s målvakt Alyssa Naeher fick sträcka ut och styra bort bollen.

Sverige valde att starta med Zecira Musovic i målet trots Jennifer Falks fina insats mot Argentina men Chelsea-målvakten Musovic visade varför hon är ett tryggt val för svensk del med att rädda ett fint amerikanskt skott efter 25 minuter. USA tog över bollen lite mer efter halva halvleken spelad men den svenska förhoppningen var nog att det skulle trycka upp USA lite mer vilket skulle ge bättre kontringsytor för Blågult.

USA fick rejäl kontroll på händelserna efter dryga halvtimmen och Sverige var nära att få smaka på sin egen medicin när Lindsey Horan nickade en stenhård nick i ribban efter en bra slagen hörna. Det svenska kontringsspelet var inte speciellt närvarande i slutet på första halvlek när Sverige slog ifrån sig snabbt efter att ha varit nedtryckta ganska rejält.

Sverige var direkt dåliga med boll under sista kvarten i första halvlek där ett par spelare gav bort bollen alldeles för enkelt vilket gav USA ett momentum i en dryg kvart. Halvtidsvilan kom väldigt lägligt för svensk del där man gick in till pausen med 0-0 samtidigt som man dock tappat stora delar av matchen i andra delen av halvleken.

Andra halvlek

Inga byten gjordes i halvtidspausen hos något av lagen och Gerhardsson förlitade sig på att startelvan skulle kunna förändra den lite negativa matchbilden från slutet på första halvlek.

Sju minuter in i andra halvlek fick Zecira Musovic visa sina färdigheter ännu en gång när hon stod för en klassräddning på Lindsey Horans volleyskott från straffområdet. Den svenska starten i andra halvlek var inte speciellt bra och med en matchbild på samma sätt så skulle det bli en lång andra halvlek och just Musovic var anledningen till att Sverige inte låg under i åttondelsfinalen.

Viaplays expertkommentator Pär Lagerström sade inför matchen att Zecira Musovic behövde göra sin kanske bästa match i karriären och 65 minuter in i matchen var känslan att Musovic gjorde just det när hon räddade Sverige vid ett nytt amerikanskt läge, även om det senare blåstes av för offside.

Blågult höjde sig lite efter 60 spelade minuter där förstapassningen blev lite bättre vilket gav Sverige lite andrum ibland och lite fler anfall och minuter på USA:s planhalva. Det var ett bättre Sverige desto mer halvleken led och det med samma startelva på planen, utan att ha gjort några byten med pigga ben ännu.

Med drygt tio minuter kvar av ordinarie matchtid kom dock de svenska bytena med ett dubbelbyte när Linda Hurtig och Sofia Jakobsson kom in istället för Johanna Rytting Kaneryd och Kosovare Asllani. Fridolina Rolfö, som inte alls kommit in i matchen, fick flyttas in centralt på Asllanis position medan Lina Hurtig utgick från vänster i anfallet.

USA dominerade stora delar av första halvlek och inledningen av den andra men sedan var det Sverige som kontrollerade händelserna bäst, där USA såg ut att tröttna en del efter att ha varit aggressiva matchen igenom med många höghastighetslöpningar.

Den bästa målchansen på slutet kom dock för USA när anfallsstjärnan Alex Morgan var nära att göra sitt första mål i detta VM när hon motade ett perfekt inlägg med pannan men för ett amerikanskt mål behövde Morgan överlista Sveriges Zecira Musovic i målet som stod för en ny fin räddning på linjen med bara ett par minuter kvar av ordinarie matchtid.

Efter 90 spelade minuter blåste domaren Stephanie Frappart av åttondelsfinalen som mållös, där 30 minuters förlängning väntade i VM-åttondelsfinalen och spänningen steg i australiensiska Melbourne.

Förlängningen

Vilken rysare vi skulle få i VM-åttondelsfinalen när det vankades förlängning efter en mållös match under ordinarie matchtid. Båda lagen hade lite byten kvar till förlängningsspelet och kanske hade Sverige sina spelare i bäst fysisk form efter att ha vilat merparten under den sista gruppspelsmatchen mot Argentina.

Sverige gjorde ett byte i mitten på första förlängningskvarten när Hanna Bennison kom in på centralt mittfält för att byta av Filippa Angeldahl. Minuten senare bytte USA in den 17 år äldre profilen Megan Rapinoe istället för forwardsstjärnan Alex Morgan, som kanske dittills varit det farligaste hotet mot Sverige tillsammans med lagkapten Lindsey Horan.

USA började bäst under första förlängningskvarten och skapade förlängningens farligaste läge efter tio minuter när Zecira Musovic, som växt ut till ett målvaktsmonster, stod för en ny fin räddning för att rädda Sverige från ett insläppt mål. Den första kvarten blev också mållös och lagen bytte sida på planen och fick en liten vätskepaus.

Zecira Musovic fick rädda den andra förlängningskvartens första läge också när USA kom runt på högerkanten. Sverige blev lite nedtryckta och hade svårt att involvera sina offensiva spelare i något kontringsspel med ett lite svagt beslutsfattande och passningsspel. Det var såklart nervöst på planen där de svenska spelarna såg ut att vara mer nervösa och pressade än USA, även om de sistnämnda hade större förväntningar och press på sig inför matchen.

Sverige bytte in Rebecka Blomqvist istället för Stina Blackstenius under de sista tio minuterna av förlängningen för att ge lite pigga ben till anfallsspelet och kanske kontringsspelet i synnerhet. Blomqvist fick inte mycket att jobba på dock men kanske också var menad som en av många potentiella straffskyttar i och med bytet.

För straffar skulle det bli. Inget av lagen fick in någon boll under varken ordinarie matchtid eller förlängningsspelet. En av anledningarna till detta var Sveriges målvakt Zecira Musovic och nu kunde hon bli hjälte på allvar med en spännande straffläggning framför sig.

Straffläggningen

USA fick börja slog den första straffen och Andi Sullivan slog en säker straff i Musovic högra hörn. Fridolina Rolfö slog Sveriges första straff och slog den hårt i målvaktens vänstra hörn och även om Alyssa Naeher gick rätt så hann hon inte rädda. USA:s andra straff tog lagkapten Horan som även hon gjorde mål på ett säkert sätt. Elin Rubensson, som gjorde ett straffmål mot Argentina i gruppspelet, tog Sveriges andra straffspark och var stensäker i sitt försök.

Den tredje omgången innehöll ett amerikanskt mål direkt och sedan följde en straff från Nathalie Björn för svensk del. Den svenska försvararen missade dock mål i sitt försök och sköt högt över för straffläggningens första miss. Det gav Megan Rapinoe läget att ge USA ett rejält övertag men 38-åringen gjorde samma misstag hon och sköt högt över i sin sista VM-åttondelsfinal.

För svensk del klev inhopparen Rebecka Blomqvist fram i fjärde straffomgången men missade där Alyssa Naeher i amerikanska målet stod för en perfekt räddning i rätt hörn. Då fick Sophia Smith chansen att avgöra åttondelsfinalen i VM i straffomgång fem men stjärnan sköt utanför och Zecira Musovic stabilitet måste ha psykat ut Smith. Sverige skickade fram sin yngsta spelare i straffomgång fem, där mål krävdes för att behålla Sverige i turneringen och den 20-åriga supertalangen från Lomma gjorde absolut inga misstag när hon dunkade dit målet.

Målvakten Alyssa Naeher gjorde USA:s sjätte mål i straffläggningen och då fick Sveriges lagkapten för stunden, Magdalena Eriksson, pressen på sig i straffomgång sex. Chelsea-backen sköt dock in en superstraff till 4-4 i straffläggningen.

I den sjunde straffomgången sköt USA:s erfarne mittfältare Kelley O’Hara bollen i stolpen och nu hade Sverige chansen att nå åttondelsfinal när Lina Hurtig slog den sjunde blågula straffen. Hurtig slog bollen åt samma håll som Naeher gick och målvakten räddade bollen, men i bakåtstudsen skruvades bollen in i mål och Lina Hurtig och Zecira Musovic blev matchhjältar när Sverige nådde kvartsfinal. Via målteknologi visades att bollen var helt inne med några millimeters marginal.

Straffarna:
USA: Andi Sullivan – Mål
SVE: Fridolina Rolfö – Mål
USA: Lindsay Horan – Mål
SVE: Elin Rubensson – Mål
USA: Kristie Mewis – Mål
SVE: Nathalie Björn – Miss
USA: Megan Rapinoe – Miss
SVE: Rebecka Blomqvist – Miss
USA: Sophia Smith – Miss
SVE: Hanna Bennison – Mål
USA: Alyssa Naeher – Mål
SVE: Magdalena Eriksson – Mål
USA: Kelley O’Hara – Miss
SVE: Lina Hurtig – Mål (avgörande straff)

I och med straffsegern ska nu Sverige spela VM-kvartsfinal efter att ha blivit första nation någonsin att slå ut USA innan en medaljmatch då amerikanskorna aldrig tidigare åkt ut tidigare än semifinal. Nästa vecka, på fredagen den 11 augusti, spelar Sverige VM-kvartsfinal mot Japan.

Sverige – USA, 1-0 efter straffar (0-0)

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’97), Kosovare Asllani (ut ’81), Elin Rubensson

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’81), Stina Blackstenius (ut ’111), Fridolina Rolfö

Inhoppare:
Lina Hurtig (’81), Sofia Jakobsson (’81), Hanna Bennison (’97), Rebecka Blomqvist (’111).


Borussia Dortmund - Real Madrid