FIFA:s världsranking är släppt och där har Sverige ännu en gång klättrat. Just nu ses herrlandslaget som det sjuttonde bästa i världen.

Placeringen innebär att laget klättrar en position sedan den förra uppdateringen. Det är matcherna som spelats under början av året som påverkat rankingen, där det kvalats till VM i flera andra delar av världen. Sverige har själva inte spelat några matcher under den här perioden, utan det är i det här fallet Colombias nederlag som fått laget att lyfta.

Det sydamerikanska laget åkte på dubbla förluster under det senaste VM-kvalet och tappade därmed tre placeringar till plats 19, där Sverige tillsammans med Uruguay och Senegal kunde springa förbi.

Nästa världsranking påverkar VM-lottningen

Nästa gång som världsrankingen uppdateras är den 31 mars och innan dess kommer Sverige ha hunnit med att spela sin VM-playoff. Just rankingen i vår kommer dock att ha en större betydelse än denna. Det är nämligen nästa uppdatering av listan som seedningen till VM-lottningen baseras på. Här kommer de 32 landslagen delas in i fyra grupper med åtta lag i varje, varifrån ett lag från varje pott lottas in i VM-grupperna.

Tittar man på dagens ranking och de lagen som placeras före Sverige, så kommer som mest 15 av dessa kunna medverka i världsmästerskapet (11 av lagen är redan kvalificerade, samtidigt som resterande lag fortfarande kan nå en VM-plats). Då Portugal och Italien återfinns i samma playoff-grupp kan endast ett av lagen ta sig till världsmästerskapet. Detta innebär att Sverige med ett avancemang och dagens ranking skulle återfinnas i seedningsgrupp 2. Med två raka segrar mot Tjeckien samt Ryssland eller Polen bör man kunna behålla, eller till och med förbättra sin position på listan.

Topp 20 världsrankingen februari 2022

 1. Belgien
 2. Brasilien
 3. Frankrike
 4. Argentina (+1)
 5. England (-1)
 6. Italien
 7. Spanien
 8. Portugal
 9. Danmark
 10. Nederländerna
 11. Tyskland (+1)
 12. Mexiko (+2)
 13. USA (-2)
 14. Schweiz (-1)
 15. Kroatien
 16. Uruguay (+1)
 17. Sverige (+1)
 18. Senegal (+1)
 19. Colombia (-3)
 20. Wales (-1)

Såhär rankas lagen som än så länge är klara för VM 2022

1. Belgien
2. Brasilien
3. Frankrike
4. Argentina
5. England
7. Spanien
9. Danmark
10. Nederländerna
11. Tyskland
14. Schweiz
15. Kroatien
21. Iran
25. Serbien
29. Sydkorea
52. Qatar

Oavsett placeringen på världsrankingen kommer Qatar placeras in i den högsta seedningsgruppen, då de är värdnationer. Detta ger en stor fördel då de undviker möten med de främsta nationerna innan slutspelet startar.


Borussia Dortmund - Real Madrid