Under dagen har FIFA släppt sin uppdaterade världsranking för damlandslagen. Sverige, som tidigare var placerat som etta, har tappat fyra platser på listan och är nu rankade som lag nummer 5 i världen. 

I FIFA:s senaste uppdatering av världsrankning för damlandslagen har det skett en del förändringar i toppen. Sverige, som efter sitt VM brons låg på första plats inför OS-kvalet, har nu tappat sin topplacering och sjunkit till femte plats. Det är den lägsta placeringen laget haft sedan 2020 och speglar en period av blandade resultat, särskilt i Nations League.

Spanien har, ganska självklart efter sin imponerande seger i VM och fortsatta framgång, klivit upp som den nya världsettan, där de följs av USA, Frankrike och England. Denna förändring i topp rankingen visar dynamiken i internationell damfotboll, men många skickliga lag.

Sveriges fall från förstaplatsen är till stor del på grund av deras prestationer under hösten. Laget lyckades endast samla ihop sju poäng på sex matcher i Nations League. Dessutom innebar deras mindre bra resultat att de missar kvalet till nästa års OS, en historisk händelse för det svenska damlandslaget.

I februari månad står Sverige inför ett kval för att hålla sig kvar i A-divisionen i Nations League. De möter Bosnien-Hercegovina, och en eventuell förlust skulle innebära en betydligt tuffare väg mot nästa EM.

Sett till den övriga världsrankningen behåller Tyskland sin position i topp sex, medan länder som Nederländerna, Japan och Nordkorea kommer strax därefter.

Världsranking december 2023, topp 30

 1. Spanien (+1)
 2. USA (+1)
 3. Frankrike (+2)
 4. England
 5. Sverige (-4)
 6. Tyskland
 7. Nederländerna
 8. Japan
 9. Nordkorea
 10. Kanada
 11. Brasilien
 12. Australien
 13. Danmark
 14. Italien
 15. Island
 16. Norge
 17. Österrike
 18. Belgien
 19. Kina
 20. Sydkorea
 21. Portugal
 22. Schweiz
 23. Colombia
 24. Irland
 25. Skottland
 26. Ryssland
 27. Finland
 28. Tjeckien
 29. Polen
 30. Nya Zeeland

 


Borussia Dortmund - Real Madrid