Foto: Bildbyrån

Idag presenterade FIFA den nya världsrankingen för herrlandslagen och Sverige behåller efter segern mot Färöarna och enpoängaren mot Norge sin placering. Återigen ses laget som det artonde bästa i världen. 

Efter kliven uppåt som kom i samband med VM-framgångarna i fjol har laget stegvis tappat placeringar under året. Vid uppdateringen i juni gick man ner från en fjortondeplats till en sjuttondeplats och månaden därpå dalade man ytterligare en placering.

Belgien bibehåller precis som Sverige sin placering i toppen, men i övrigt sker det flera förändringar i rankingens topp-10. Frankrike klättrar förbi Brasilien till en andraplats och likaså passerar Portugal Uruguay som nu ligger på en sjätteplats. Det spanska laget går i sin tur förbi både Kroatien och Colombia upp till en sjundeplats.

Flera mindre nationer som just nu kvalar till VM 2022 tar stora steg på listan. Grenada, Guatemala och Caymanöarna tar alla minst tio kliv uppåt, samtidigt som Nicaragua, Eswatini och Myanmar faller ner minst lika långt.

Svensk klättring kan behövas inför VM-kvalet

Ser man till rankingen av de europeiska lagen, vilken ryktas bli viktigt inför det europeiska kvalet till VM i Qatar, så är Sverige nu det tolfte bästa laget på vår kontinent. Flera utländska medier har rapporterat om att de lag som placerar sig i topp-10 med största sannolikhet kommer att seedas högst vid kval-lottningen som beräknas ske i slutet av 2020, men upplägget måste först och främst bekräftas av UEFA.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här