Det har under ett par dagar ryktats om att Sverige troligen kommer att göra ett tapp på Fifas världsranking som utifrån olika parametrar listar de bästa landslagen i fotboll. När den uppdaterade listan släpptes tidigare idag stod det klart att det svenska landslaget tappar hela sju placeringar och därmed ses som den 39:e bästa lager i världen.

Detta tapp gör att Sverige nu har 23 europeiska lag som anses vara bättre än dem och därmed hamnar man i en betydligt lägre seedinggrupp än man vanligt brukar vara i. Skulle en lottning till EM 2016 skett idag hade laget varit ett av de sämre och med denna placering får man ett betydligt svårare motstånd när kvalgrupper till olika mästerskap lottas. Redan nästa sommar lottar man kvalgrupperna inför VM 2018 och för att hamna i en av de bättre seedinggrupperna måste man vara ett av de 18 bästa europeiska lagen. I toppen på listan ligger Tyskland stadigt kvar med Argentina och Colombia hack i häl.

För bara två år sedan rankades Sverige som det 17:e bästa landslaget i världen. Listan uppdateras en gång om månaden och tar då med de senaste matcherna i beräkningarna. Som bäst har man under åren placerat sig på 2:a plats (nov 1994) och 43:e plats är den längsta (jan 2010).


Borussia Dortmund - Real Madrid