Idag släppet Erik Hamrén truppen som ska spela mot Färöarna (12/10) och Tyskland (16/10). Han gjorde det i form av tre överraskningar i Tobias Sana (Ajax), Alexander Kacaniklic (Fulham) och Mathias Ranégie (Udinese). Samtidigt petas Emir Bajrami, Albin Ekdahl och Marcus Berg ifrån truppen.

Man kan därmed se ett tydligt mönster när Erik Hamrén tar ut laget, spelare som Ranégie och Sana som inte var aktuella under tiden dem spelade i allsvenskan är numer uttagna. Ranégie som dessutom efter senaste petning hotade med bojkott, verkar också ha ändrat sig och gärna vill spela.

Tobias Sana har gått mycket bra i Ajax och redan nu blivit en av deras tongivande spelare, nu vet vi att klassen på holländsk klubbfotboll inte är den bästa men dem är trots detta med i champions league med allt vad det medför. Sana kan mycket väl överraska positivt om han får chansen då framförallt vänsterkanten är öppen även om Hamrén troligtvis kommer välja Toivonen på den positionen.

Alexander Kacaniklic har imponerat oerhört i Fulham hittills i premier league där han har hittat ett bra samarbete med bulgaren Berbatov tidigare Manchester United. Detta är en av svensk fotbolls största talanger just nu och får han bara fortsatt speltid och presterar så bör han få speltid i landslaget.

Uttagningen av Ranégie förbryllar då han för bara en månad sedan inte var aktuell. Nu tas han ut till följd av att Marcus Berg petas. Det innebär att vi har två spelare i Elmander och Ranégie tänkta som alternativet framför Zlatan. Därmed vill jag påstå att vi saknar spetskompetens i anfallet. Elmander behöver tio chanser för att göra mål och Ranégie springer knappast ifrån några av de backar vi kommer att möta. Därmed är vi beroende av ett bra djupledsspel ifrån yttermittfältarna samt att Zlatan kommer att få löpa och skapa chanser. I djupled och som målskytt är Marcus Berg ett bättre alternativ, det vi dock kommer kunna få i Ranégie är en targetplayer som kan ta emot och fördela bollar och en stark spelare på huvudet. Elmander håller just nu på och återhämtar sig ifrån matförgiftningen han ådrog sig i helgen så frågan är i vilken form han kommer att vara i.

* Borde Hamrén vila Zlatan och Elmander i Torshavn mot Färöarna? För att inte riskera en avstängning mot Tyskland…
* Hur ska vi kunna stoppa Tysklands superoffensiv med det svajiga försvarsspelet vi hittills visat upp?
* Är detta Anders Svensson sista kvalmatcher? Risken är nog stor ifall han petas igen, spela ihop Elm och Wernbloom, det är framtiden. Svensson lär knappast spela VM ändå…

Truppen i sin helhet:

Målvakter
Andreas Isaksson, Kasimpasa
Johan Wiland, FC Köpenhamn
Pär Hansson, Helsingborg

Backar
Mikael Antonsson, Bologna
Andreas Granqvist, Genoa
Adam Johansson, Seattle
Mikael Lustig,Celtic
Jonas Olsson, West Bromwich
Martin Olsson, Blackburn
Behrang Safari, Anderlecht

Mittfält/Anfall
Rasmus Elm, CSKA Moskva
Johan Elmander, Galatasaray
Samuel Holmén, Istanbul
Zlatan Ibrahimovic, Paris SG
Alexander Kacaniklic, Fulham
Kim Källström, Spartak Moskva
Sebastian Larsson, Sunderland
Mathias Ranégie, Udinese
Tobias Sana, Ajax
Anders Svensson, Elfsborg
Ola Toivonen, PSV Eindhoven
Pontus Wernbloom, CSKA Moskva
Christian Wilhelmsson, LA Galaxy

Jerry Andersson


Bayern Munich - Real Madrid