Foto: Bildbyrån

Idag inledde Sverige sin jakt på en VM-biljett till VM i Qatar 2022. Första hindret på vägen var Georgien, en match som Sverige vann enligt plan med 1-0 men utan att imponera nämnvärt. Mycket kring matchen handlade annars om Zlatan Ibrahimovic, som till den här matchen gjorde comeback i det svenska landslaget efter nästan fem års frånvaro. Zlatan spelade 80 minuter i matchen och bidrog bland annat med assisten till matchens enda mål. 

Sverige inledde matchen direkt med att sätta hög press mot ett lågt spelande Georgien. Sverige ägde även mycket boll i inledningen men Georgiens defensiv var solid och släppte inte till många lägen för de svenska spelarna. Det offensivt lagda Sverige gjorde även att Georgien fick ytor att kontra vilket ställde till det för det svenska landslaget vid flera tillfällen under första halvlek. Men Georgien hade inte skärpan i sista tredjedelen för att skapa riktig oreda i det svenska försvaret. Desto länge matchen led så jobbade Sverige sig mer och mer in genom att kunna luckra upp det låga försvaret som Georgien hade. Och när Zlatan i matchminut 35 fick ett inlägg på sig i straffområdet skarvade han snyggt bollen vidare till en framrusande Claesson. Victor Claesson fick akrobatiskt med sig bollen i farten och kunde styra in 1-0 till Sverige. Efter Sveriges mål så flyttade Georgien fram sina positioner något vilket även skapade större ytor för Sverige i anfallsspelet och Sverige hade några fina aktioner i anfallsspelet efter ledningsmålet men utan att kunna utöka ledningen. Så när domaren Benoit Bastien satte pipan i munnen efter första halvlek klev lagen av med en svensk ledning med 1-0.

Janne Andersson fortsatte att satsa på samma elva till den andra halvleken. En halvlek som inleddes väldigt avslagen där Sverige kändes trygga med sin ledning. Men inte utan att Georgien kunde kontra vid ett par tillfällen precis som i första halvlek och skapa oreda i det svenska försvaret utan att skapa de riktigt farliga målchanserna. I matchminut 67 valde Janen Andersson att göra sitt första byte i matchen när Kristoffer Olsson fick lämna planen och göra plats åt Albin Ekdal. Men bara några minuter efter att Ekdal klivit in på planen så tog han sig mot låret som ledde till att han bara fem minuter efter han kommit in på planen tvingades kliva av och Mattias Svanberg byttes in istället. I samma veva valde Janne Andersson att ta av målskytten Victor Claesson och in kom Emil Forsberg. Med nio minuter kvar så så skapade Georgien matchens farligaste chans när Levan Shengelia skickade ett farligt skott mot mål där Kristoffer Nordfeldt fick sträcka ut och göra en svettig räddning. Strax efter detta valde Janne Andersson att göra sina två sista byten när Mikael Lustig och Zlatan Ibrahimovic fick lämna planen, in på planen kom Emil Krafth och Robin Quaison. Det blev några nervösa minuter på slutet för Sverige för att bibehålla sin 1-0 ledning och segern i matchen. Men de svenska landslaget redde ut situationen och tre viktiga poäng för de svenska landslaget var ett faktum.

Sveriges vinner till slut premiärmatchen av VM-kvalet med 1-0 mot Georgien utan att imponera speciellt mycket. Nästa match är på söndag när Kosovo väntar på bortaplan i VM-kvalet.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här