Tre svenskar sköts i Bryssel under måndagskvällen. Två av svenskarna avled. Tidigt misstänkte belgisk polis att mördarens motiv var att döda svenskar, något som fick följden att EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige avbröts.

Måndagskvällen innehöll en sen kvällsmatch i Bryssel mellan EM-klara Belgien och redan utslagna Sverige i herrarnas EM-kval i fotboll. Men fotbollsspelandet blev allt mer oväsentligt desto mer kvällen led. Lagen hann spela 45 minuter fotboll (1-1) innan de gick in till halvtidsvilan. Efter det kom lagen aldrig ut igen.

Landslagen hade nämligen fått reda på samma information som media och fans gjort under första halvlekens gång: två personer hade blivit skjutna till döds i centrala Bryssel. Ju mer halvleken led kom också beskedet från belgisk polis att det var svenskar som blivit skjutna, svenskar med landslagströjor.

En ensam gärningsman ska, enligt belgiske åklagaren Frederic van Leeuw, ha jagat svenskarna på sin moped när svenskarna satt i en taxibil och när den svenska trion försökte fly till fots sköt mannen två svenskar till döds medan en tredje svensk är allvarligt skadad på sjukhus men utan livshotande skador enligt uppgifter till lokalmedia. Belgisk polis var tidigt tydliga med att dåden förmodligen var riktade mot svenska personer, en misstanke som stärktes när gärningsmannen lade ut en video på sociala medier där han meddelade att han var stolt över att just ha dödat tre svenskar.

När landslagen på King Badouin fick reda på informationen om dådet gick man enhälligt ut (på Sveriges initiativ) och förklarade att man inte ville fortsätta andra halvlek. Detta samtidigt som belgisk polis och UEFA var tydliga med att arenan i sig var den säkraste platsen för de svenska supportrarna på plats. Av detta följde då en typ av lockdown där inga kunde ta sig ut och inte heller in, en lockdown som drabbade samtliga på plats på arenan.

Runt midnatt kunde sedan belgiska supportrar slussas ut medan den svenska supportersektionen fick hållas kvar till 04-tiden på natten innan de kunde eskorteras av polis ut till sina hotell. Svenska herrlandslaget anslöt till Sverige med flyg under den tidiga tisdagsmorgonen. De svenska supportrarna på plats har polisskydd och kommer också kunna ta sig hem säkert på hemresedagen.

Den belgiska säkerhetspolisen och polisen letade efter gärningsmannen under hela natten mellan måndag och tisdag. Under den tidiga tisdagsmorgonen ska sedan belgisk polis ha funnit den misstänkta gärningsmannen och skjutit honom, ett skott som han sedermera dog av på sjukhus. En talesperson för den belgiska åklagarmyndigheten bekräftade detta i ett uttalande vid 10-tiden på tisdagen. Gärningspersonen ska ertappats på ett kafé i Bryssel där han ska ha burit ett vapen i samband med att polisen hittade honom.

Källor: RBTF (Belgien), Sudinfo (Belgien), Newusblad (Belgien), TV4/Fotbollskanalen (Sverige), Viaplay (Sverige).


Borussia Dortmund - Real Madrid