Imorgon tisdag möter Sverige ett formtoppat Tyskland på olympiastadion i Berlin. Lagen kommer ifrån två olika typer av matcher där Tyskland utklassade en erkänd svår motståndare på bortaplan nämligen Irland medans Sverige hade problem i Torshavn med både plastmatta och motståndarna.

Att då tro att Sverige ska lyckas med det nästintill omöjliga att ta en poäng mot de trefaldiga världsmästarna är lite grand som att tro på det övernaturliga. Under de senaste tio åren har tyskarna spelat 15 kvalmatcher som gällt något och man har vunnit 14 och spelat en oavgjord, lägg därtill målskillnaden 47-8 så inser man svårigheten.

Med åttondelsfinalen i VM 2006 i minnet där Sverige blev totalt avklädda och utan Isakssons storspel i målet hade vi åkt på en grövre förlust än de 2-0 som blev fallet. Inför den matchen som för övrigt spelades i Tyskland eftersom dessa var arrangörer, pratades det om att Tyskland hade all press på sig och att Sverige kunde spela avslappnat och faktiskt hade en chans, så fel man hade.

Ändå så känns detta som den enklaste matchen hittills i kvalet. En match där ingen tror på poäng så har Tyskland allt att förlora. Sverige kommer att vara grymt nöjda med en poäng och lär knappast vara missnöjda med en förlust med ett par bollar. Frågan är hur Sverige ska få stopp på tyskarnas superoffensiv, en av nycklarna blir att få bort kreatören på mitt Toni Kroos och Mezut Özil som är länken fram till Klose. Sedan har vi den nye stjärnan Reus som hittills har varit fantastiskt bra i kvalet.

I defensiven får Tyskland tillbaka kaptenen Philip Lahm efter avstängning och där lär det bli åka av både defensivt och offensivt. I första matchen mot Färöarna imponerade knappast tyskarnas defensivt då man släppte till en del bakåt och bjöd på kontringslägen. Sverige lär knappast få samma fördelar då man är medveten om att vi är ett betydligt bättre lag offensivt. Dock kommer det krävas en nästan 100% effektivitet ifrån Sverige då chanserna dyker upp.

Sverige ser ut att återfå Johan Elmander vilket lär behövas i det defensiva spelet där han förmodligen mestadels kommer att få slita, han kommer knappast orka mer än 60-70 minuter och sen är det tunt för visst borde Mathias Ranegie vara långt ifrån spel i denna match efter senaste insatsen? Då har vi bara Marcus Berg kvar som inhoppare framför Ibrahimovic, väldigt tunt.

Zlatan då? Kommer knappast få mycket utrymme då tyska defensiven vet att han är hotet framåt så räkna med två spelare på Zlatan varje gång han får bollen. Men han är vår chans att vinna matchen eftersom han kan göra mål på alla möjliga sätt, dessutom spela fram andra spelare till chanser. Viktigt också att Sebastian Larsson lyckas lite bättre med inläggsspelet än vad som var fallet mot Färöarna, det kan vara en nyckel.

Sverige skulle inte slå Holland hemma för ett år sedan, man ska inte kunna slå Tyskland imorgon men det finns elva svenska vikingar som kommer att offra allting för att på allvar störa maskinen ifrån Tyskland. Lyckas man kommer hyllningarna nå oanade höjder, misslyckas man kommer ingen hängas. Ett svenskt landslag har sällan haft så här mycket att vinna någonsin. Det är en match där bara hemmalaget kan förlora vilket väl måste kännas fantastiskt för bortalaget…

Mitt tips:
Tyskland – Sverige 3-1

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid