Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundets tanke var först att sätta januariturnén för herrlandslaget i Qatar. Men efter kritik och ett besked från Svensk Elitfotboll så meddelar nu förbundet att Qatar inte är en lämplig destination.

VM 2022 hålls i Qatar. Evenemanget har redan fått kritik, trots att världsmästerskapet är ett år bort. Det norska landslaget har bland annat demonstrerat och meddelat att man inte stöttar FIFA:s beslut kring att hålla VM i landet. De mänskliga rättigheterna överlag men även de arbetssituationer kring nybyggen av alla arenor har nämnts som två delar i kritiken.

När Svenska Fotbollförbundet i dagarna meddelade att januariturnén skulle hållas i Qatar så blev det ramaskri. Kritik från svensk media och annan skandinavisk media tog fart, men även från privatpersoner runt om i världen.

Igår meddelade Svensk Elitfotbolls ordförande Jens T Andersson att de allsvenska klubbarna inte var speciellt positiva till en resa till Qatar.

– Ståndpunkten från klubbarna blev ganska tydlig: man anser inte att ett träningsläger i Qatar är bra, sade SEF:s ordförande Jens T Andersson till Fotbollskanalen då.

Och nu kommer beskedet. Efter samtal mellan Jens T Andersson och Svenska Fotbollförbundet så meddelar nu SvFF att man inte kommer att anlägga januariturnén i Qatar i år.

I och med att januariturnén mest består av allsvenska spelare, men även spelare från andra skandinaviska länder, så tas nu beslutet.

– Hela konceptet med januariturnén bygger på att de allsvenska klubbarna är villiga att släppa sina spelare till oss då det inte sker på internationella s.k. FIFA-datum. Efter ett bra samtal med SEF:s ordförande Jens T Andersson igår kväll är det tydligt att det finns en enad åsikt bland klubbarna att man inte vill att lägret ska äga rum i Qatar. Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ. Det som är klart är att januariturnén inte kommer att vara i Qatar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Var januariturnén kommer att ske är alltså inte bestämt ännu, men SvFF letar efter andra alternativ.


Borussia Dortmund - Real Madrid