Sydafrika är mästare i Afrika för första gången på damsidan. Detta efter seger med 2-1 mot Marocko i finalen av Afrikanska Mästerskapen för damer.

Att Nigeria vinner Afrikanska mästerskapen för damer är nästan tradition – inför turneringen hade man tagit nio av elva titlar, med Ekvatorialguinea som enda övriga vinnare av turneringen. 

Redan efter semifinalerna stod det emellertid klart att det skulle bli en ny vinnare. Hemmanationen Marocko slog nämligen högst otippat ut Nigeria på straffar, och avancerade därmed till finalen där Sydafrika skulle stå för motståndet efter att ha besegrat Zambia med uddamålet.

För Marocko innebar det landets första WAFCON-final, medan Sydafrika förlorat hela fem tidigare finaler.

Det skulle dock bli sjätte gången gillt för sydafrikanskorna. Stor hjälte blev Hildah Magaia (spelade i Morön BK i fjol) som gjorde båda målen i 2-1-vinsten mot marockanskorna inför fullsatta (53 000) läktare på Prince Moulay Abdellah-stadion.

I afrikansk media har årets turnering, med bra fotboll och imponerande publiksiffror, beskrivits som damfotbollens genombrott i Afrika i allmänhet och Nordafrika i synnerhet. Om detta kan generera fina resultat i VM nästa år, dit Marocko, Sydafrika, Zambia (som vann bronsmatchen mot Nigeria) och Nigeria är kvalificerade återstår att se.

Slutställningen

 1. Sydafrika
 2. Marocko
 3. Zambia
 4. Nigeria
 5. Senegal
 6. Kamerun
 7. Tunisien
 8. Botswana
 9. Burkina Faso
 10. Uganda
 11. Togo
 12. Burundi