Foto: bildbyrån

I Sydafrika 2010 gick sju av åtta lag från den amerikanska kontinenten vidare till kvartsfinal. Bara lilla Honduras åkte ut i gruppspelet. Mexiko, USA, Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay och Paraguay tog sig alla vidare och fyra av dem var kvar även i kvartsfinalen. Uruguay tog sig vidare till bronsmatchen.

Fyra år senare var VM tillbaka i Sydamerika och mönstret upprepade sig. Honduras och Ecuador fick nöja sig med tre matcher. Brasilien, Chile, Colombia och Uruguay höll ett eget litet Copa America om en semifinalplats på ena slutspelshalvan, medan Argentina, Mexiko och Costa Rica slet mot holländare på den andra. Argentina lyckades till slut stoppa dem i semifinal. Även USA var med i åttondelen.

Så, det är med andra ord inte konstigt att många tror att det kan bli ännu en bra sommar för bollkonstnärerna på andra sidan Atlanten. USA fick stryka på foten i kvalet och lilla Panama har kvalat in för första gången. Hur kommer det då att gå? Jag tippar att minst sex av åtta lag är kvar när det är dags att göra upp i åttondelsfinal.

Cavani eller Suarez slår Salenkos rekord

Uruguay har en lätt grupp och ett fantastiskt lag. Efter att vi sett Rysslands ganska mediokra lag mosa Saudiarabien undrar man om inte Oleg Salenkos målrekord på 5 mål i en och samma match är i farozonen när Cavani och Suarez ska ut och möta dem. Det lär bli en munsbit. Man har fyllt på den fina truppen som gick till semifinal 2010 och behållit en del tunga pjäser. Muslera i mål, Godin i försvaret och cebolla Rodríguez är några som är kvar, liksom ett av hela VM:s giftigaste anfallspar i nämnda Cavani och Suarez. Nya spelare som kan göra skillnad i sommar är bland andra Matías Vecino från Inter och Rodrigo Betancour i Juventus. När Uruguay väl vunnit sin grupp väntar sannolikt Portugal, Marocko eller Iran. Även om det skulle bli Spanien så ser jag Uruguay som möjliga vinnare i den åttondelsfinalen och sen ligger vägen öppen för att fajtas om en ny semifinalplats.

Peru blir obehagliga att möta

Peru kommer med det minst namnkunniga men samtidigt mest spännande laget av alla sydamerikanska lag. Höga på adrenalin (och kanske något annat i lagkapten Guerreros fall) sprang man sig igenom andra halvan av kvalet efter att man tack vare Chiles överklagan också tilldömts tre extrapoäng då Bolivia använt en otillåten spelare i lagens möte. Förutom stjärnan Guerrero så finns inte så mycket namnstarkt av europeiska mått mätt. Förre Malmö FF-spelaren Yoshimar Yotún är ordinarie, liksom Yefferson Farfán och Christian Cueva till vardags i São Paulo FC. Det känns som att det kan gå hur som helst för det här laget. Jag ser det som fullt möjligt att man tar sig vidare bakom Frankrike och om Argentina misslyckas att vinna sin grupp så kan Peru göra livet riktigt obehagligt för Kroatien, Island eller Nigeria i en åttondel. Se upp!

Argentina är guldkandidater

Detta lynniga Argentina. VM-finalisten från 2014 är tillsammans med Frankrike det lag som jag ser har mest unleashed potential av alla. Får man ut det bästa av sin offensiv samtidigt som den, i det här sammanhanget, mer oprövade defensiven klickar från start så kan Messi, Di Maria, Agüero och Higuain mycket väl storma fram mot en ny final. Men glöm inte, i Brasilien senast gick man i slutspelet till final via 1-0, 1-0, 0-0 och straffar i semifinalen och sen 0-1 i finalen. Trots alla dessa stjärnor framåt var anfallsspelet inget som imponerade. Får Argentina till det framåt så blir man en guldkandidat även denna gång. De följde dessutom upp finalförlusten i VM med att förlora två raka Copa America-finaler 2015 och 2016 så räkna med ett enormt revanschsuget Argentina som vill rusa mot sitt tredje VM-guld.

Costa Rica får nöja sig med gruppspel

Costa Rica var förra VM:s absolut största skräll. Det lilla landet inklämt i Centralamerika lottades i dödens grupp mot tre världsmästarnationer. Tre matcher senare hade man klubbat Uruguay och Italien och vunnit gruppen efter att ha kryssat mot England. Kvar från det laget finns stjärnorna Keylor Navas, Celso Borges, Bryan Ruiz och Joel Campbell. Men jag tror inte blixten slår ner på samma ställe två gånger. Varken Schweiz eller Serbien känns som ”money in the bank” heller men jag skulle ändå bli överraskad om los ticos spelar åttondelsfinal även denna gång. Skrällfaktorn är borta och om de nya spelarna funkar lika bra ihop som gänget som var i Brasilien kan man bara spekulera i. Att vinna gruppen är i alla fall inte att tala om denna gång då Brasilien är favoriter till att göra detta.

Brasilien vinner VM

Förbundskapten Tite har skapat ett monster som vann nio raka matcher i kvalet och bara förlorade en match av 18, vilket är sanslösa siffror i världens tuffaste VM-kval där alla slår alla och där Argentina med nöd och näppe snubblade i mål på rätt sida av sträcket. Till hemma-VM kom man med usla forwards i form av Fred och Jo. I övrigt är truppen sig ganska lik och man har fruktansvärt hårt konkurrens på varje position. Man skulle kunna byta hela laget (utom Neymar) och vi skulle inte vara säkra på om det var A eller B-elvan, eller om B-elvan just blivit A-elvan. I Brasilien för fyra år sedan handlade allt om jakten på den sjätte titeln. Pressen knäckte spelarna som grät mer än de sprang i slutet. Den här gången finns en revanschlusta, en grymt bra tränare och ett spelarmaterial i alla lagdelar för att vinna VM. Jag tror VM-bucklan återvänder till Brasilien för sjätte gången.

Mexiko åker ut mot Brasilien

Mexiko är som bekant med i Sveriges grupp och det är ett svårbedömt lag som kommer denna gång. I sex raka VM-slutspel har laget tagit sig till åttondelsfinal (bara Brasilien och Tyskland har mäktat med samma sak) vilket är otroligt imponerande. I kvalet till Ryssland kvalificerade laget sig snabbare än man gjort någonsin tidigare och de sista matcherna blev rena transportsträckan. Samtidigt har Mexiko haft det kämpigt i träningsmatcherna under våren. Förlust mot ett b-betonat Kroatien och i genrepet i lördags i Köpenhamn vann Danmark med 2-0. Trots en uppsjö av offensiva alternativ är det just offensiven som spökat. Giovani dos Santos mål i träningsmatchen mot Skottland i början av juni är det enda målet som en anfallande spelare har gjort i år. Så trots Chicharito, Peralta, Jiménez, Corona, Carlos Vela och nya stjärnskottet Hirving Lozano – som vann ligan och interna skytteligan i PSV Eindhoven – har anfallsspelet inte lossnat än. Lagets colombianska förbundskapten Juan Carlos Osorio byter friskt i sina laguttagningar och kör något som närmast kan liknas vid ett rotationssystem. Något som retar gallfeber på hela nationen. Jag lutar mig dock mot statistiken. Mexiko missar inte att gå vidare denna gången heller eftersom motståndet med deras mått mätt är beskedligt. Sverige och Sydkorea är helt enkelt svagare. Väl i åttondelen väntar dock Brasilien och risken är överhängande att el Tri för sjunde (!) VM-slutspelet i följd – åker ut i åttondelsfinal.

Panama, en strykpåse

Lilla Panama är tillsammans med Island debutnationerna i VM. Medan islänningarna mycket väl kan lugga oberäkneliga nigerianer och opålitliga kroater på en plats i slutspelet ser jag tyvärr inte att Panama har samma möjlighet. England och Belgien är helt enkelt för bra. Visst vore det roligt om Panama skulle överraska och man drar lätt parallellen till Costa Rica senast. Men då glömmer man att Costa Rica hade många spelare i de europeiska ligorna vana vid internationell konkurrens. Nästan ingen i Panamas trupp har liknande meriter. Det finns en del spelare i MLS och några i andra latinamerikanska länder men ingen som kan få epitetet stjärna. Det här kan bli en av turneringens strykpåsar. Jag hoppas de njuter av att ha kvalificerat sig och uppskattar att de får vara med. Mer än max ett kryss mot Tunisien är inte mycket att hoppas på.

Colombia en medaljkandidat

För fyra år sedan skadade sig Colombias galjonsfigur Radamel Falcao Garcia och missade VM i Brasilien. James vann skytteligan och Colombia charmade världen med sin dans som tog slut i kvartsfinalen mot värdnationen. Nu är Falcao tillbaka och kommer att starta på topp, med Luis Muriel, James Rodríguez och Juan Guillermo Cuadrado bakom sig. Mittbackslåset består av Davinson Sánchez från Tottenham och Yerry Mina från FC Barcelona. Det är inga dåliga namn som förbundskapten Jose Pekerman ställer ut på plan. Faktum är att laget nog är mer konkurrenskraftigt nu än för fyra år sedan. Dessvärre har det inte riktigt gett utväxling på planen rent spelmässigt. Snabbheten som präglade lagets insatser från förra VM saknades i kvalet, även om flera vassa spelare finns att tillgå på bänken, som Juan Fernando Quintero, Carlos Bacca (18 mål i Villarreal i år) och José Izquierdo från Brighton. Men laget har ändå imponerat. För ett år sedan var man bara minuter från att slå Spanien borta i en träningsmatch som slutade 2-2, i höstas blev det 1-1 hemma mot Brasilien och så sent som i mars vände man 0-2 till seger 3-2 mot Frankrike i Paris. Colombias högstanivå är enorm och gemensamt för dessa tre matcher är att Falcao gjorde mål i samtliga. Han och James är för Colombia vad Cavani och Suarez är för Uruguay, och precis om jag skrev om dem så tror jag att Colombia har goda möjligheter till en relativt enkel gruppseger och sen kan spela sig hela vägen till medaljmatcher om allt går deras väg.

Oscar Lindgren Ortiz


Borussia Dortmund - Real Madrid