Åttondelsfinalerna är nu över och kvar står endast åtta nationer som alla är ett steg närmare en plats i den stora VM-finalen nästa söndag. Regerande mästarna USA har tillsammans med sju europeiska nationer lyckats avancera, vilket innebär att det kommer bli en kamp ända in i det sista kring de tre OS-platserna som tilldelas de bästa VM-lagen från Europa. Det står även klart att det blir minst två nya medaljer till vår kontinent i turneringen.

Enligt slutspelsträdet ser mötena i kvartsfinalerna ut på följande sätt:
Norge-England
Frankrike-USA
Italien-Nederländerna
Tyskland-Sverige

>> Här hittar du tiderna för alla kvartsfinaler

Matcherna kommer att börja spelas imorgon torsdag och för det svenska damlandslaget är lördagen dagen D då man på nytt äntrar Roazhon Park i Rennes. Det var på den här arenan som man under gruppspelet besegrade Chile i matchen som fick avbrytas på grund av regn och blixtar. De fyra segrarna går sedan vidare till semifinal, där Sverige vid en vinst ställs mot Italien eller Nederländerna.

Vi har här nedan summerat hur det gått för de kvarstående lagen i deras tidigare kvartsfinaler. En del har goda erfarenheter av denna del i turneringen, samtidigt som andra här har möjligheten att slå sina tidigare VM-rekord.

Norge
Det norska landslaget har flera gånger varit med och gjort upp om medaljerna, vilket innebär att man deltagit i ett flertal kvartsfinaler. Senast detta skedde var 2007 då man besegrade värdnationen Kina med 1-0. I semin fick man sedan se sig utslagna och knep efter det turneringens fjärdeplats. Av de kvartsfinaler som man har nått har man endast förlorat i en, där USA vann kampen och slutligen bronset.

England
Vid förra upplagan av världsmästerskapet lyckades det engelska damlandslaget för första gången att vinna sin kvartsfinal mot Kanada med 2-1. Vid samtliga av sina tidigare deltagande i turneringen har just kvartsfinalen varit matchen där det tagit stopp, vilket gör att den kommande matchen imorgon blir mycket viktig. När man väl kom förbi kvarten gick man nämligen hela vägen till en medalj.

Frankrike
Värdnationen Frankrike kommer med stor sannolikhet har ett mycket stort stöd på läktaren när man tar sig an USA och detta kan behövas. Inte bara ställs man mot ett av turneringens tyngsta motstånd, utan man hoppas även på att återuppleva den stora framgång som man hade under turneringen i Tyskland för åtta år sedan. Då lyckades man i sitt andra VM och första slutspel någonsin ta sig hela vägen till en fjärdeplats.

USA
De regerande världsmästarna är väl bekanta med kvartsfinaler och har tagit sig förbi detta steg i samtliga tidigare turneringar. I och med att laget plockat hem medaljer i alla upplagor räknar många med att detta kan komma att ske även i år. Dock ska man inte räkna bort det stora stöd som hemmalaget har på läktaren, vilket kan krossa vilket topplag som helst.

Italien
1991 var första året som damernas VM arrangerades och även hittills den enda gången som Italien spelat i en kvartsfinal. Laget fick då se sig besegrade av Norge efter en mycket spännande match där en straff på övertid avgjorde det hela. Efter detta har nationen endast kvalificerat sig för en ytterligare upplaga och den gången tog det stopp redan i gruppspelet. Här har laget möjligheten att slå sitt eget VM-rekord.

Nederländerna
Inte heller Nederländerna har speciellt mycket erfarenhet av att spela i en VM-kvartsfinal. Sanningen är att de i deras första medverkan för fyra år sedan slogs ut redan i åttondelen och precis som deras italienska motstånd siktar nu laget på stora framgångar.

Tyskland
Tyskland ses som Europas främsta fotbollsnation på damsidan och har även levererat på VM-nivå. Man har deltagit i alla tidigare upplagor av turneringen och alltid tagit sig minst till en kvartsfinal. 1999 och 2911 tog det stopp här när man slogs ut av USA och Japan och nu har alltså Sverige möjligheten att upprepa detta mönster.

Sverige
Vid fem tidigare VM har Sverige nått kvartsfinal. I tre av matcherna har det gått vägen, samtidigt som två har inneburit ett slut på VM-resan. Senast som man tog sig såhär långt var 2011 och då gick man hela vägen till en bronsmedalj. I sina tidigare kvartsfinaler har man slagit ut Kina, Brasilien och Australien, samt fått se sig besegrade av Norge och det kinesiska laget.