Världsmästerskapet i fotboll går nu in i slutspels-skedet, där det är vinna eller försvinna som gäller. Det svenska damlandslaget är väl bekanta med att spela åttondelsfinal, där utfallen dock blivit varierade. Vi blickar tillbaka på Sveriges åttondelsfinaler i tidigare upplagor av fotbolls VM.

2015 års VM i Kanada var den första turneringen att inkludera åttondelsfinaler som en del av slutspelet, något som implementerade i och med att antalet lag ökade från 16 till 24. På den tiden avancerade samtliga gruppettor och grupptvåor tillsammans med de fyra främsta grupptreorna. Årets turnering, som är den första med 32 landslag, är även den första där grupptreorna inte kan nå VM-slutspel.

I de två tidigare turneringarna har Sverige båda gångerna avancerat till åttondelsfinal och nedan kan du läsa mer om de hissnande matcherna, som båda gångerna skett mot några av fotbollsvärldens främsta motståndare.

Sveriges VM-åttondelsfinal 2015: Tyskland

Åttondelsfinalen sommaren 2015 blev en tuff utmaning för Sverige. Tyskland satte tonen direkt med två målchanser inom de två första minuterna, där Alexandra Popp och Simone Laudehr utmanade den svenska målvakten Hedvig Lindahl.

Tyskland visade sin dominans tidigt och Sverige spenderade mestadels av matchen i försvar. I 24:e minuten skruvade Anja Mittag in 1-0 för Tyskland via vänstra stolpen. Trots Lindahls fingertoppsberöring på bollen kunde hon inte förhindra baklängesmålet.

Mittag fortsatte sin framstående prestation genom att fixa en straff till Tyskland 12 minuter senare efter en närkontakt med Amanda Ilestedt. Celia Sasic var säker från straffpunkten och utökade Tysklands ledning till 2-0.

Trots Sveriges strävanden att bryta igenom det tyska försvaret, lyckades de inte skapa ett effektivt passningsspel. Den enda svenska målchansen i första halvlek kom när Lotta Schelin slog ett inlägg till Sofia Jakobsson, som dock nickade över.

Andra halvlek speglade den första, med Tyskland i full kontroll. Lindahl, trots lagets underläge, fortsatte visa starka insatser och hålla siffrorna nere.

I den 78:e minuten utökade Sasic sin och Tysklands målskörd genom att nicka in 3-0 efter en stolpretur. Hoppet tändes något för Sverige i 81:a minuten när Linda Sembrant reducerade till 1-3. Jakobsson fick en chans att ytterligare minska tyskornas ledning bara två minuter senare, men hennes avslut lyckades inte överlista Nadine Angerer.

Dzenifer Marozan satte sedan spiken i kistan med sitt mål som gav Tyskland en 4-1 seger. Förlusten innebar att VM var över för Sverige, som därmed slutade på en sextondeplats, lagets sämsta någonsin i ett världsmästerskap.

Sveriges VM-åttondelsfinal 2019: Kanada

Sveriges åttondelsfinal i 2019 års VM blev en nervkittlande match. Trots att Kanada var favoriter, levererade Sverige sitt bästa spel i turneringen och vann matchen med 1-0.

Första halvleken präglades av en jämn, men något händelsefattig fotboll. Ingen av lagen lyckades få några skott på mål, vilket ledde till en stillastående första 45 minuter.

I den andra halvleken vaknade Sverige till liv. Efter tio minuter vann de bollen från ett kanadensiskt anfall, vilket resulterade i en snabb kontring. Asllani passade perfekt till Blackstenius som säkert satte 1-0 till Sverige. Efter detta ökade Sverige trycket och skapade flera bra anfall, men lyckades inte hitta nätet.

Matchen var dock långt ifrån över. En VAR-granskning i den 67:e minuten resulterade i en straff för Kanada på grund av hands från Asllani. Straffen, som utfördes av Baker, stoppades dock av en fantastisk räddning av svenska målvakten Hedvig Lindahl.

Ytterligare en VAR-granskning ägde rum i den 81:a minuten för att avgöra om Sverige skulle tilldelas en straff. Dock, till Sveriges besvikelse, dömdes det offside.

Trots de sena dramatiken lyckades Sverige hålla ut och säkra en 1-0 seger över Kanada. Vinsten var bara början på Sveriges resa i mästerskapet, som resulterade i lagets fjärde VM-medalj.

Och hur har det gått för herrarna?

På herrsidan har åttondelsfinalerna existerat sedan 1986 och det svenska landslaget har här tagit sig till den här delen av turneringen vid fyra tillfällen. Precis som för damerna har man en 50/50 fördelning på framgångar och nederlag, där det här senast blev en 1-0 vinst mot Schweiz.

1994: Seger mot Saudiarabien
2002: Förlust mot Senegal
2006: Förlust mot Tyskland
2018: Seger mot Schweiz