Att nå semifinal i ett fotbolls VM är en otrolig prestation för ett fotbollslandslag, men samtidigt är detta för det flesta bara ett delmål för att senare vara med i kampen om guldet. Svenska damlandslaget har flera gånger presterat tillräckligt bra för att ta sig hela vägen till turneringens final four och är som bekant med i toppen igen. Ta del av återblickarna på lagens VM-semifinaler nedan.

Semifinalerna som föregår fördelningen av medaljerna spelades för första gången hösten 1991, när den allra första upplagan av damernas mästerskap hölls. För att ta sig hit har det alltid krävts att laget genomgått ett gruppspel, för att därefter slå ut ett lag i kvartsfinal.

Sveriges damlandslag har lyckats nå hit vid sammanlagt fyra tillfällen, där resultaten varit varierade. Nedan kan du läsa mer om respektive möte.

Sveriges VM-semi 1991: Norge

I det allra första världsmästerskapet slutade Sverige i topp fyra, dit man nådde efter att ha besegrat hemmanationen Kina i kvartsfinal. Semifinalen blev en spännande kamp mot de nordiska grannarna Norge, som i sin tur slog ut Italien på straffar i sin kvart. I gruppspelet hade lagen presterat på liknande sätt där de båda samlade in fyra av sex möjliga poäng.

Sverige fick en mycket bra start på matchen kunde tidigt ta ledningen genom Lena Videkull. Men mot slutet av den första halvleken tilldelades Norge en straff som Tina Svensson kunde förvärva på rätt sätt. Laget hann dessutom få till ett ledningsmål bara minuter senare, då genom Linda Medalen som skulle komma att bli tvåmålsskytt när hon satte spiken i kistan med dryga kvarten kvar av matchen. Därförinnan hade Agnete Carlsen satt 3-1 i halvleken där Norge totalt dominerade. 4- 1 skrevs slutresultatet till och Sverige missade därmed final.

Sveriges VM-semi 2003: Kanada

Efter två raka VM med uttåg i kvartsfinal skulle 2003 års mästerskap bli lagets än idag största framgång. Efter att ha slagit ut Brasilien i kvartsfinal nådde man på nytt semifinal där Kanada stod på andra sidan planen. Det Nordamerikanska laget hade tagit sig hit genom att besegra Kina med 1-0 i sin kvartsfinal.

Mötet var länge mållöst trots att Kanada fick till ett par farliga lägen. Laget tilldelades en frispark efter en timmes spel där Kara Lang kunde ta ledningen efter ett skott på 32 meters avstånd. Svenska målvakten Caroline Jönsson snuddade bollen men lyckades inte få fullt grepp om den. Kort efter målet gjorde Sverige tre byten som gav välbehövlig ny energi. 79 minuter in tilldelades Victoria Svensson en frispark där en passning till Malin Moström kunde resultera i en svensk kvittering. Minuter senare var inhopparen Josefine Öqvist framme när hon tog vara på returen från Hanna Ljungbergs skott. Sverige lyckades alltså vända underläget i sista stund och kunde därmed fira sitt första final-avancemang.

Sveriges VM-semi 2011: Japan

Vid VM i Tyskland kunde Sverige nå semifinal efter att ha slagit ut Australien i kvartsfinal. Det såg inledningsvis ut som att laget skulle kunna få möta på värdnationen själv i semifinal, men efter ett sent förlängningsmål slogs laget ut av Japan i sin kvartsfinal. Istället blev det då ett asiatiskt motstånd för Sverige i semin.

Tio minuter in kunde Sverige sätta sitt ack så viktiga lednings mål genom Josefine Öqvist, som ännu en gång levererade i semi-sammanhang. Lyckan blev dock kortvarig då Japan kort därpå kunde kvittera. Resultatet stod sig in i paus och efter en timmes spel ökade Japan på takten. Inom loppet av fyra minuter hade laget lyckats få till såväl 2-1 och 3-1. Sveriges egna anfall uteblev inte, men inget av dem blev tillräckligt bra för att verkligen utmana. Precis som tjugo år tidigare snubblade alltså Sverige på målsnöret till en VM-final.

Sveriges VM-semi 2019: Nederländerna

Vid VM i Frankrike, traditionsenligt efter ett svagare VM året därförinnan, var Sverige återigen tillbaka i kampen om medaljerna. Hit nådde laget genom att slå ut Kanada i åttondelsfinal samt överraska giganterna Tyskland i kvarten. Motståndet blev den här gången Nederländerna, en nation som två år tidigare krönts till Europeiska mästare efter en heroisk insats i EM på hemmaplan. Detta var nationens andra VM där man verkligen fick revansch för det tidiga uttåget i deras första försök. I årets slutspel hade nationen slagit ut Japan och Italien på vägen fram till semifinal.

Matchen startade i ett lugnt tempo där det var tydligt att lagen kände på varandra. Sverige startade mötet med ett första fint anfall, men samtidigt visade Nederländerna att de är farliga. Med tiden kunde motståndarna ta ett litet grepp om matchen, men samtidigt lyckades inget av lagen förvärva sina anfall fullt ut. Det krävdes därför en förlängning för att få till mötets första och enda mål. I den 99:e minuten fick Jackie Groenen tag på bollen och kunde sätta ett skott i Sveriges vänster stolpe, vilket resulterade i en nederländsk final-biljett. Sverige jagade en kvittering in i det sista, men när slutsignal ljöd fick laget se sig besegrade.