Foto: Svenska Fotbollsförbundet

Jämfört med herrarnas världsmästerskap så lanserar inte FIFA någon officiell VM-låt inför damernas turnering. Däremot har det Svenska Fotbollsförbundet tagit fram låtar under åren och inför sommarens upplaga har en stor mängd bidrag skickats in. Istället för att låta en stor artist framföra ett utvalt bidrag har valt att plocka ut tre låtar som tillsammans representerar sommarens fotbollsfest.

Låtarna fokuserar på olika delar av fotbollen såsom supportrarnas stöd för laget och lagsammanhållningen inom det svenska laget. Här nedan kan du läsa mer om låtarna och även lyssna på bidragen hos Spotify.

Supporterperspektivet
JAG TROR JAG STANNAR KVAR
Artist: Sabina Wärme (Featuring: Moa Svan)
Text: Sabina Wärme och Moa Svan
Musik: Sabina Wärme

Låten Jag tror jag stannar kvar som skrivits av Moa Svan och Sabina Wärme handlar om att vidga begreppet om vad det innebär att vara en hängiven supporter. Om hur härligt det kan vara att ingå i en värld med en stark gemenskap mellan människor som ibland inte ens hejar på samma lag. Att klacken faktiskt kan kännas som en trygg plats och hur mycket kärlek supporterkulturen kan innebära. Drömmen om att fler tjejer och transpersoner ska vara med och forma klackkulturen genom att synas och höras i Frankrike som aldrig förr.

Symbol för Tysklandsmatchen och fotbollsrörelsen
STARKA STOLTA UNDERBARA
Artist: Julia Kedhammar
Text och musik: Stefan Alvén och Anders Kedhammar

Starka Stolta Underbara kom till på en tågresa genom Sverige, och är en hyllning till det vackra spelet. Låten andas glädje och gemenskap, lite partykänsla, och rimmar väl med Tysklandsmatchen där den spelades första gången och vi hoppas förstås att det även rimmar väl med det landslaget kommer ge oss i sommar.

Texten är skriven av Stefan Alvén och låten har spelats in med hjälp av Anders Kedhammar. Artisten som sjunger är Julia Kedhammar, dotter till Anders och fotbollsspelare i Segeltorps IF.

En låt om landslaget och dem som förebilder
ENADE
Artist: Lydia Schough
Text och musik: Jens Classon och Benjamin Önnhed

Låten Enade skrevs under våren 2019 av Lydia Schough tillsammans med Jens Classon och Benjamin Önnhed för att hylla och peppa igång damlandslaget där Lydias syster Olivia Schough spelar. Texten hoppas inspirera människor att våga vara sig själva och betonar vikten av att kämpa tillsammans som ett lag, även när man har höga förväntningar på sig.

Vilken av låtarna kommer få representera din VM-sommar?

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Bayern Munich - Real Madrid