Uruguay är världens bästa U20-landslag på herrsidan. Detta efter finalseger mot Italien i VM-finalen där Luciano Rodriguez blev sen matchhjälte.

Under söndagen spelades det medaljmatcher i U20-VM i Argentina för herrlandslag. Först ut var bronsmatchen i mästerskapet där skrällnationen Israel ställdes mot Sydkorea i kampen om tredjeplatsen. Matchen vanns till slut av just Israel som tog en historisk VM-medalj efter seger med 3-1.

Den stora finalen i Argentina spelades senare under kvällen där Uruguay och Italien gjorde om upp titeln i världsmästerskapet. U20-VM-finalen dömdes av en svensk domartrio med dalmasen Glenn Nyberg som huvudansvarig och med Mahbod Beigi samt Andreas Söderkvist på linjen.

Finalen var en ganska chansfattig sådan med två taktiskt skickliga lag. Uruguay stack upp ett par gånger och skapade lite farligheter, inte minst genom fasta situationer. Just en fast situation skulle också leda till matchens enda mål. I den 86:e minuten slog lagkaptenen för Uruguay, Fabricio Diaz, in en hörna som efter en tilltrasslad situation slutligen hamnade hos Luciano Rodriguez som i sin tur kunde nicka in 1-0 för Uruguay från nära håll.

Målet var rättvist och kom till otroliga scener i den argentinska staden La Plata (nära uruguayanska gränsen) inför en rad uruguayanska fans. Uruguay vann VM-finalen med 1-0 och Glenn Nyberg och hans domarteam fick en snäll match att döma i ungefär 90 minuter innan saker och ting gick överstyr under sluttampen.

Efter en lång VM-turnering i Argentina är alltså Uruguay bäst i världen för U20-landslag, med spelare födda 2002 eller yngre. Italien knep silvermedaljen medan Israel tog ett historiskt brons.

Medaljmatcher (resultat)

Bronsmatch:
Israel – Sydkorea
3-1

Final:
Uruguay – Italien
1-0

Slutställning U20-VM 2023

 1. Uruguay (guld)
 2. Italien (silver)
 3. Israel (brons)
 4. Sydkorea
 5. USA
 6. Colombia
 7. Brasilien
 8. Nigeria
 9. Argentina
 10. England
 11. Gambia
 12. Ecuador
 13. Uzbekistan
 14. Nya Zeeland
 15. Tunisien
 16. Slovakien
 17. Frankrike
 18. Japan
 19. Senegal
 20. Honduras
 21. Irak
 22. Guatemala
 23. Dominikanska Republiken
 24. Fiji