Förbundskaptenen Martin Qvarmans Möller har tagit ut U23-landslagets första trupp år 2023. Landslaget ska ställas mot Nederländerna och Italien i februari. Se truppen.

Ett nytt landslagsår väntar för U23-landslaget. Det unga landslaget har visat sig vara en bra brygga för spelare upp till A-landslaget och ska fortsätta vara detta. Under damlandslagets januariturné var 14 av dagens U23-spelare med, vilket imponerar.

Under tisdagen tog förbundskaptenen ut sin trupp till februari månads läger. Då ska Sverige U23 åka till Marbella för att först möta Nederländerna innan skutan vänder till vackra Florens i Italien för att möta italienskornas motsvarighet.

– Vi har en stark trupp med många duktiga och skickliga spelare. Det är alltid lika intressant och spännande med årets första samling. Vår största utmaning är att vi inte är i säsong här i Sverige jämfört med exempelvis Italien där spelarna spelar matcher varje vecka. Sen har vi Nederländerna som tillsammans med Spanien och USA är väldigt vassa på ungdomssidan och har ett duktigt U23-landslag. Det är två bra matcher vi får på inledningen av säsongen där vi ska försöka göra bra prestationer och resultat, säger förbundskaptenen Martin Qvarmans Möller i samband med tisdagens truppsläpp.

Många spelare i truppen är välbekanta namn i sammanhanget och har flera U23-landskamper på kontot. Tre spelare har är dock inkallade för första gången och får chansen att göra landslagsdebut i U23-sammanhang. Debutanttrion består av Wilma Finnman från IFK Kalmar, Alexandra Hellekant från BK Häcken och målvakten Sofia Hjern från IFK Norrköping. Hjern var en stor del i att östgötarna tog steget upp i Damallsvenskan inför den kommande säsongen och belönas nu med en landslagsplats.

Spelschema

16 februari:
Nederländerna – Sverige (Marbella)
14:00

20 februari:
Italien – Sverige (Florens)
14:30

Målvakter

Sofia Hjern, IFK Norrköping
Emma Holmgren, Olympique Lyon
Angel Mukasa, FC Rosengård

Backar

Wilma Carlsson, Piteå IF
Evelina Duljan, Rosengård
Josefin Harrysson, Kristianstads DFF
Elma Junttila Nelhage, BK Häcken
Agnes Nyberg, IK Uppsala
Josefine Rybrink, BK Häcken
Alva Selerud, AS Roma

Mittfältare/forwards

Fanny Andersson, Piteå IF
Marika Bergman Lundin, BK Häcken
Wilma Finnman, IFK Kalmar
Alexandra Hellekant, BK Häcken
Evelyn Ijeh, Växjö DFF
Stinalisa Johansson, Djurgårdens IF
Zara Jönsson, Stabaek
Cornelia Kapocs, Linköping FC
Loreta Kullashi, FC Rosengård
Paulina Nyström, Juventus
Felicia Saving, Linköping FC
Linn Vickius, Vålerengen
Matilda Vinberg, Hammarby IF