Ett hänsynslöst krig pågår i Ukraina just nu. Om åtta år kan landet stå som en av arrangörerna till fotbolls-VM 2030 på herrsidan. Ukraina har tillsammans med Spanien och Portugal ansökt om det stora evenemanget.

Sedan tidigare har det kommit in många intressenter för att arrangera Världsmästerskapet i fotboll 2030. En sydamerikansk kompott med Chile, Paraguay, Argentina och Uruguay har varit intresserade, likaså Saudiarabien (tillsammans med Egypten och Grekland) med många fler. Men nu kommer en ny utmanare.

Sedan tidigare har Spanien och Portugal visat intresse för att anordna VM 2030 med sina iberiska vänskapsband. Och nu har länderna offentliggjort sin ansökan, detta tillsammans med Ukraina, något ländernas förbundsordföranden presenterade under onsdagen. Enligt kandidaturens grundtanke ska merparten av turneringen anordnas i Spanien, med elva spanska arenor, tre portugisiska arenor samt ett gruppspel i just Ukraina. Ansökan från de nationella fotbollförbunden för vardera land har godkänts av såväl UEFA och Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj bland andra.

– Vi är övertygade om att vi kommer att ha fred i Europa år 2030 och att Ukraina kommer att kunna arrangera VM på bästa möjliga sätt, säger ordföranden för Portugals fotbollförbund, Fernando Gomes, under presskonferensen.

Fotbolls VM 2022 anordnas som bekant i Qatar. VM 2026 kommer att spelas i Mexiko, USA och Kanada. Till det mästerskapet kommer man att testa varianten med 48 deltagarnationer, något som aldrig tidigare skett. Vilka som arrangerar fotbolls-VM 2030 kommer att bestämmas av internationella fotbollförbundet (FIFA) under år 2024.