Efter fredagens förlust i Lissabon krävs nu svensk seger med minst två mål i returen ikväll.

I fredagens match lyckades Sverige inte skapa något som helst tryck mot det portugisiska målet under de sista 60 minuterna. För en svensk vändning krävs nu ett bättre offensivt spel för att skapa målchanser.

Det viktiga är att inte släppa in ett portugisiskt mål för då krävs det tre svenska mål, vilket känns onödigt jobbigt.

Det finns även en sak vi ska komma ihåg inför matchen, Sverige är ett betydligt bättre hemmalag än vad Portugal är bortalag. Sverige har under kvalet släppt in ett mål på hemmaplan (om man bortser ifrån Tyskland då man släppte fem fast med ett B-lag). Portugal har på bortaplan släppt in sju mål under kvalets gång.

Mot Israel släppte man in tre mål, mot Nordirland två mål och mot Ryssland förlorade man med 1-0. Det kan vara ett bevis på att Portugal inte är lika trygga och säkra på bortaplan som hemma. Eller så är det bara tillfälligheter.

Men generellt sett är Sverige svårslaget på hemmaplan och släpper in ytterst få mål. Det ska vi ta med oss. Samtidigt måste vi vara ödmjuka inför uppgiften och Portugiserna är oerhört kvicka när dem får ställa om och kontra. Så det gäller att inte tappa bollen i uppspelsfasen.

Efter förra matchen finns det ett par situationer Sverige måste bli bättre på:

– Fasta situationer
Sverige slarvade bort några hörnor och frisparkar vid utsidan på straffområdet. Där måste precisionen bli bättre då vi har nickstarka spelare.

– Uppspelen
I förra matchen blev de för stressade i uppspelen. Omöjlig uppgift för Zlatan att göra något vettigt med de bollarna. Laget blev för långt och fick Zlatan väl bollen fanns det få eller inga spelare att lägga bollen på.

Zlatan har efter matchen fått utstå hård kritik för sitt spel. Det är mer tecken på okunskap än något annat. Även om han är en av världens bästa spelare är det inte rimligt att tycka att han borde kunna ta bollen ifrån eget straffområde, dribbla bort alla och göra mål. Han som alla andra behöver lagspelare. Ronaldo gör inte allt själv, dem spelar tillsammans som lag och därmed kommer man igenom.

Zlatan kommer bli hårt tagen av Alves och Pepe, inga duvungar att tas med. När han vinner duellerna gäller det att andra spelare orkar löpa med och skapa ytor. Kacaniklic gjorde det bitvis men var uddlös, Seb Larsson hamnar för långt bak i defensiven och Elmander hamnar för sällan på rätt ställe.

Vad gäller Kacaniklic kanske han har spelat ut sin roll i landslaget under året? Han har inte alls kommit upp i samma nivå som föregående år. Jimmy Durmaz har visat god form och torde vara nära att få en chans. Vi måste våga gambla nu när det gäller.

Matchbilden kommer garanterat bli annorlunda. Portugal har ett resultat att spela på och lär inte gå fram lika mycket. Sverige kommer att få tillåtelse att hålla bollen mer, kanske då vore Anders Svensson att föredra framför Rasmus Elm.

Bara hoppas att Sverige håller till en början och bara ökar. Får in en boll och får Portugiserna skärrade. Få dem att tappa fokus och bli griniga, samtidigt som vi håller huvudet kallt då ser jag inga hinder till att få se Sverige i Rio nästa år!

Tillsammans mot VM 2014!

Mitt tips: Sverige – Portugal (med hjärtat) 3-1


Luton Town - Burnley

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.