Europol har upptäckt fixade matcher på en nivå som de aldrig tidigare har skådat. Det handlar om 380 misstänkta matcher där både VM, EM och Champions League – matcher är inräknade.

Europol gick ut med den fruktansvärda siffran som kom att skaka om hela fotbollsvärlden. Förutom de 380 misstänkta matcherna har även 300 redan avslöjats. Trots det är ännu inga lag eller spelar nämnda. Det ska röra sig om 425 misstänkta domare, spelare och andra fotbollsledare. Även om de flesta uppgjorda matcher är spelade i fotbollsligor i Turkiet, Tyskland och Scweiz så tror även Europol att Sverige har fallit offer.
– Med tanke på omfattningen skulle jag vara förvånad om inte svenska matcher var inblandade, säger Europols chef Rob Wainwright. Han tror också att inget europeiskt land undkommit de kriminella syndikaten.
– Det kan ju vara så att svensk fotboll påverkats av åtgärder som pågått utanför landets gränser och att man från svensk fotboll inte har en aning om det, säger han.

70 miljoner kronor är vad som illegalt har intjänats i fotbollsmatcher. 18 miljoner kronor är vad som betalats ut i mutor till viktiga personer – så som domare och spelare. Den största enskilda mutan ska vara 1,3 miljoner kronor.
För att styrka sin siffra har Europol visat händelser från matcher där domare har blåst för mycket tveksamma händelser.


Borussia Dortmund - Real Madrid