USA har tagit sin nionde titel i de Nordamerikanska mästerskapen. USA är därmed klara för VM tillsammans med finalisten Kanada samt ytterligare två länder.

I vanlig ordning tog USA hem Nordamerikanska mästerskapen för damer efter att ha besegrat Kanada med 1-0 i finalen. Vinnarmålet gjordes av Alex Morgan på straff och innebar att USA vunnit nio av elva CONCACAF Women’s Championship, resterande två har vunnits av just motståndarna Kanada.

Redan i gruppspelet stod dock mycket på spel, då de främsta två lagen ur varje grupp är kvalificerade till VM i Nya Zeeland och Australien 2023. Dessutom innebar en tredjeplats i gruppen ytterligare en chans att ta sig till finrummet genom det interkontinentala VM-playoff som ska spelas i början på nästa år.

I grupp A kom USA och Jamaica etta respektive tvåa, medan Haiti något oväntat lyckades vinna mot hemmanationen Mexiko och knipa tredjeplatsen. I grupp B var det Kanada och Costa Rica som lyckades knipa de två VM-platserna, medan Panama får åka och spela playoff i Nya Zeeland i februari.

I tillägg till att turneringen också fungerade som VM-kval, så var det också en OS-platser på spel. Vinnarna USA är därmed kvalificerade till OS i Paris 2024, medan silvermedaljörerna Kanada och bronsmedaljörerna Jamaica kommer att mötas i ett OS-playoff för att spela om den andra nordamerikanska platsen i turneringen.

Klara för VM 2023 från Nordamerika:

USA
Kanada
Jamaica
Costa Rica

Haiti och Panama spelar interkontinentala playoffspelet mot länder från andra kontinenter och har möjligheten att nå VM.


Borussia Dortmund - Real Madrid