Från och med Fotbolls VM 2026 så har förslaget från FIFA:s president, Gianni Infantino, blivit verklighet. VM utökas från 32 till 48 lag. Antalet grupper i slutspelets grundomgång blir således 16 stycken mot nuvarande 8. Det blir 3 landslag i varje grupp, varav två lag går vidare från varje grupp.

Beslutet ger FIFA ökade intäkter med cirka 605 miljoner euro. Dock förnekar Infantino att pengar är största orsaken, utan att fler länder ska få vara med i VM festen.

I fördelningen av platserna till VM så får Europa 16 lag istället för 13, Afrika får 9 lag istället för 5, Asien får 8,5 platser istället för 4,5, Nord- och Centralamerika med 6,5 platser istället för 3,5, Sydamerika får 6 platser istället för 4,5 och Oceanien får 1 plats istället för 0,5. Precis som tidigare så är värdlandet direkt kvalificerat.

Beslutet har väckt hård kritik i både tidningar och på sociala medier. Många tycker att utöka antalet lag i VM gör det lättare att kvala sig dit, det gör ju att det inte krävs lika mycket i kvalet och att intresset på kvalmatcherna svalnar.

Ett av de löften som Infantino gav i februari 2016, då valet av ordförande beslutades, var ett VM med fler länder. Han har sedan valet arbetat hårt med att övertyga världens fotbollsledare att fler lag i VM gagnar fotbollen. Dock befarar kritikerna att kvalitén på fotbollen kraftigt försämras i och med detta, och i och med att det blir fler matcher så ökar även belastningen på spelarna.

Det är ännu inte bestämt vart fotbolls VM 2026 ska hållas, utan det beslutas 2020. Först ska spelen gå av stapeln 2 gånger innan dess. 2018 ska fotbolls VM hållas i Ryssland och fotbolls VM 2022 spelas i Qatar. Båda dessa spel kommer innehålla det tidigare antal lag, vilket är 32.