Foto: Uefa.com

Om 2018 var ett år där de svenska herrarna hamnade i fokus hos fotbollspubliken, är 2019 året där damerna får chansen att glänsa lite extra.

Redan i januari sker den första samlingen då laget precis som i fjol reser ner till Afrikas sydligaste nation för ett uppvärmande förläger. Förutom träningar av olika slag kommer man här att gå en uppmärksammad match mot landets egna damlag på Green Point Stadium, en arena som tar en publik på hela 64 000 åskådare.

Efter det kommer man sedan att delta i den årliga turneringen Algarve Cup i Portugal, där damerna under förra året delade på segern tillsammans med Nederländerna. Ännu har inget schema för turneringen presenterats, men med stor sannolikhet äger denna kamp rum kring månadsskiftet februari-mars.

I april spelas årets första match på hemmaplan och då inte på någon mindre arena än Friends Arena i Solna. Här tar man emot det tyska landslaget, som anses vara ett av de absolut starkaste damlagen i världen. Mötet är en del av lagets officiella VM-uppvärmning och ett bättre motstånd i en sådan match kan man knappast önska.

När sommaren anländer är det till slut dags för laget att packa sina väskor och bege sig till Frankrike där världsmästerskapet i damfotboll äger rum. Chile, Thailand och USA är lagen som man måste ta sig an för att avancera och många hoppas att åter få uppleva den enorma fotbollsstämning som rådde här hemma i somras.

Till hösten har det ännu inte presenterats något spelschema, men i februari kommer lottningen inför höstens EM-kval att äga rum och efter det kommer lagets schema fyllas på med ytterligare möten.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid