Foto: Bildbyrån

Mål och andra företeelser har videogranskats med hjälp av verktyget VAR under hösten. Användningen av verktyget har sannerligen hamnat på tapeten – ur ett negativt perspektiv. Det stora missnöjet har nu tvingat till aktion. FIFA meddelar nämligen att VAR kommer att få nya riktlinjer för offside.

Inför säsongen valde man att implementera Videodomarsystemet i Premier League. Dessförinnan hade det använts vid bland annat två VM. Verktyget, eller snarare användningen av VAR, har fått utstå en enorm kritik under hösten. Nyligen dömde man bort fem mål på grund av offside, med hjälp av systemet. I den brittiska ligan har man nämligen utgått ifrån tankesättet att döma oavsett marginal. Med det sagt dömer man även för offside om det handlar om en nagel på fel sida.

Det kan ses som en feltolkning av reglerna kring användningen av VAR. Enligt regelverket ska VAR endast tillträda när någonting är ”klart och uppenbart”. IFAB, FIFA:s regelorgan, har dessutom förklarat att VAR används vid ”faktiska” situationer.

Lukas Brud, generalsekreterare för IFAB, menar att det behövs en förändring.

– Om man ägnar flera minuter åt att försöka identifiera om det är offside eller inte, då är det inte klart och uppenbart och domarens första beslut ska gälla, säger Lukas Brud enligt BBC.

– I teorin så är en millimeter offside offside, men om ett beslut tas att en spelare inte är offside och VAR försöker identifiera genom att titta på fem, sex, sju, tio, tolv kameror om det var offside eller inte, då ska det första beslutet gälla, säger Lukas Brud.

FIFA kommer, enligt samma uppgifter, att kontakta ligorna som använder VAR, med tanke på den rådande situationen och att utvecklingen går i fel riktning.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här