Trots att de europeiska landslagen inte drar igång med sitt VM-kval förrän till nästa höst så händer det ändå saker på kvalfronten i andra delar av världen.

I Asien startade man under sommaren ett gruppspel för de 39 bästa nationerna. Lagen är uppdelade i totalt åtta grupper, där alla möter varandra på samma sätt som i det europeiska kvalet. När alla matcher är spelade, vilket sker någon gång till våren, går gruppvinnarna och de fyra bästa grupptvåorna vidare till ett nytt gruppspel där man ska plocka ut de fyra lag som går till VM. Ytterligare ett lag går dessutom till det interkontinentala play-off mötet.

Även i Nord- och centralamerika är kvalet påbörjat och man är just nu inne på den tredje av fem rundor i det stora kvalet. Under de tidigare omgångarna har de lägst rankade länderna fått mötas i olika play-off spel och nu är det den sista omgången innan de sex bästa lagen möter de topprankade lagen i ett gruppspel som startar senare i höst.

Oceanien som endast har en halv plats i VM, vilken kan bli en hel om de lyckas vinna sitt interkontinentala play-off, kickar igång sitt kval under slutet av månaden med ett gruppspel för de fyra lägst rankade länderna. Senare i höst drar även Afrika och Sydamerika igång sina kvalspel. I Afrika minskar man till en början ner antalet nationer genom play-off spel, medan man i Sydamerika direkt börjar med ett gruppspel för samtliga länder.


Borussia Dortmund - Real Madrid