Foto: Wikimedia

Det är inte bara landslag i världen som möts och gör upp i turneringarna som arrangeras av det internationella fotbollsförbundet FIFA. även klubblag från världens hörn gör med jämna mellanrum upp mot varandra i det stora mästerskapet Fifa World Cup, som i år spelas mellan datumen 12-22 december. Turneringen spelas sedan 2005 varje år och håller plats för sju klubblag som här får chansen att ställa sig mot lag från helt andra delar av världen.Varje kontinent har en plats att fylla, samt att den nationella vinnaren i värdnationen får möjligheten att delta.

Ifrån Europa är det regerande Champions League-mästarna som får delta, vilket innebär att det för femte gången är Real Madrid som deltar i mästerskapet. Övriga lag som är med och gör upp om titeln är Al-Ain från värdnationen Förenade Arabemiraten, Team Wellington från Nya Zeeland, Guadalajara från Mexiko, Espérance de Tunis från Tunisien samt Kashima Antlers från Japan.

Den sista platsen i turneringen kommer att gå till segraren i den sydamerikanska turneringen Copa Libertadores, som avgörs på måndag då finallagen Boca Juniors och River Plate möts i sin returmatch. Det första mötet mellan de båda argentinska lagen slutade 2-2, vilket håller det hela öppet inför den kommande matchen. Det vinnande laget får tillsammans med Real Madrid direktplatser i turneringens semifinaler, samtidigt som övriga lag får ta sig genom en eller två föreliggande omgångar för att komma dit.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid