Efter VM 2023 i Australien och Nya Zeeland stundar fyra år av väntan på nästa världsmästerskap. Nedan ger vi er den information som finns om dam-VM 2027, ett mästerskap som hittills inte har fått någon arrangör.

Sedan första världsmästerskapet för damlandslag år 1991 har nio VM spelats inkluderat årets mästerskap i Australien och Nya Zeeland år 2023. Det tionde mästerskapet för damerna kommer att spelas år 2027, ett mästerskap som vi inte vet allt för mycket om i skrivande stund. I maj 2024 ska nämligen FIFA annonsera värdarna av mästerskapet där fyra kandidater står kvar. De som kan få anordna VM 2027 är Brasilien, Sydafrika, Mexiko/USA eller Belgien/Nederländerna/Tyskland. De två sistnämnda buden är gemensamma och kommer i sådana fall att spelas i olika länder alltså.

VM för damlandslag har växt sedan starten och för andra gången i FIFA:s historia så kommer man att anordna ett världsmästerskap för damer med 32 deltagare, likt VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. De kandidater som återstår har i närtid varit med och arrangerat stora mästerskap för FIFA:s räkning eller för UEFA:s räkning.

Mexiko och USA kommer tillsammans med Kanada att anordna VM 2026 för herrar och Brasilien anordnade herr-VM 2014 fyra år efter att Sydafrika anordnat VM 2010 för herrlandslag. På herrsidan har även Tyskland anordnat VM 2006 medan Belgien och Nederländerna anordnade EM 2000 tillsammans.

För damlandslag har Tyskland anordnat VM allra senast av kandidaterna då man var värdnation år 2011 och USA stod som hemmanation vid VM 1999 och VM 2003. Nu ska något av länderna till budgivningen arrangera kommande världsmästerskap på damsidan.

Bud

Mexiko och USA
Brasilien
Sydafrika
Belgien, Nederländerna och Tyskland

Format

32 lag fördelat på åtta grupper där två lag går vidare till slutspel från varje grupp.
16 lag till slutspel.
Åttondelsfinal och framåt spelas i slutspelet inkluderat en bronsmatch och final för spel om medaljer.
Totalt 64 matcher spelas under mästerskapet.

Viktiga datum

8 december 2023:
De officiella buden ska läggas och vara fullbordade.

Februari 2024:
FIFA observerar spelorter, arenor och annat hos samtliga länder.

Maj 2024:
FIFA:s kongress tar beslut om vilka som arrangerar fotbolls-VM 2027.