VM 2022 är nu officiellt över och fotbollsfansen börjar nu blicka framåt mot nästa upplaga av mästerskapet. Här summerar vi allt som vi i dagsläget vet om Fotbolls VM 2026.

Var spelas fotbolls VM 2026?

För första gången kommer vi att få se ett världsmästerskap med hela tre värdnationer: USA, Kanada och Mexiko. Nationerna vann den officiella omröstningen med råge, där Marocko var det enda motståndet som gick att rösta på. Av 200 röster fick det Nordamerikanska förslaget 134 av rösterna.

Totalt kommer 16 städer att ställa upp med arenor, där USA tar det största ansvaret med hela elva arenor. Majoriteten av dessa har tidigare använts till stora evenemang och behöver därför inte några större renoveringar för att kunna arrangera ett VM:

USA:
Seattle (Lumen Field)
San Francisco (Levi’s-stadion)
Los Angeles (Sofi-stadion)
Kansas City (Arrowhead-stadion)
Dallas (AT&T-stadion)
Atlanta (Mercedes Benz-stadion)
Houston (NRG-stadion)
Boston (Gillette-stadion)
Philadelphia (Lincoln Financial-stadion)
Miami (Hard Rock-stadion)
New York City (Metlife-stadion)

Mexiko:
Guadalajara (Estadio Akron)
Mexico City (Aztekastadion)
Monterrey (Estadio BBVA)

Kanada:
Vancouver (BC Place)
Toronto (BMO Field)

När spelas Fotbolls VM 2026?

Några specifika datum har ännu inte presenterats för turneringen, men klart är att mästerskapet kommer att spelas under juni och juli månad – alltså den tiden på året då VM brukar hållas.

Vilka lag deltar i VM 2026?

Totalt kommer turneringen ha plats för 48 nationer, vilket är en enorm utökning från de tidigare 32. FIFA har inte officiellt meddelat att samtliga tre värdnationer kommer kvalificera sig automatiskt, men samtidigt har Gianni Infantino indikerat på att det kommer att bli så. Därmed kan vi räkna med att få se såväl USA, Kanada och Mexiko i mästerskapet.

Hur kommer turneringen att spelas?

Med såhär pass många lag fungerar inte längre det upplägg som tidigare använts under mästerskapet. Nu kommer vi istället för åtta VM-grupper med fyra lag i vardera att få se hela sexton grupper med tre lag i varje, varifrån de två bästa lagen avancerar till slutspel.

Med 32 nationer i ett VM-slutspel kommer även denna del av turneringen att växa och då inkludera sextondelsfinaler. Antalet matcher i hela mästerskapet kommer att utökas från 64 till 80, men samtidigt kommer det fortfarande bara vara sju matcher att spela för lagen som tar sig hela vägen till finalen. Dessutom lär inte turneringens totala längd öka speciellt mycket vilket uppskattas av såväl spelarna som deras klubbar.

Hur spelas kvalet till VM 2026?

Det ökade antalet VM-platser gör att fler lag från alla delar i världen kommer ha chansen att avancera till turneringen. För Europa innebär detta att 16 landslag nu tar plats i mästerskapet. Här listar vi antalet platser som respektive kontinent har i fotbolls VM 2026, jämfört med tidigare VM:

  • Asien: 8 (+4)
  • Afrika: 9 (+4)
  • Nord- och Centralamerika: 6 (+3)
  • Europa: 16 (+3)
  • Sydamerika: 6 (+2)
  • Oceanien: 1 (+1)

Utöver detta kommer två platser delas ut i det interkontinentala kvalet som nu kommer att spelas som en mindre turnering mellan sex lag. Till denna kan lag från samtliga världsdelar förutom Europa kvalificera sig. Lagen lottas här in i två grupper om tre, där det högst seedade laget direkt kvalificerar sig till gruppfinal. De två andra lagen möts inledningsvis i en grupp-semi varifrån vinnaren avancerar till den slutliga kampen om VM-platsen.

Hur Europas kval kommer att se ut är ännu inte klart, men detta väntas presenteras i januari 2023.

När inleds VM-kvalet?

Det är ännu inte klart när VM-kvalet i Europa kommer att dra igång, men som tidigast lär detta ske under våren 2025. Detta då 2024 kommer att ägnas åt EM i Tyskland samt gruppspelet i Nations League.

För Sydamerika sätts startskottet för VM-kvalificeringen redan till mars 2023, samtidigt som Asiens kvalificering drar igång i oktober 2023.

Vilka kanaler sänder från fotbolls VM 2026?

Precis som vid de senaste mästerskapen så har SVT och TV4 tillsammans köpt rättigheterna till turneringen.