Foto: Pxhere

Vi fick minst sagt avnjuta en handfull godbitar under fjolåret och nu har vi inlett ett nytt, välfyllt fotbollsår. I år spelas nämligen ett flertal turneringar och därför kan det vara bra att inleda året med att notera viktiga speldatum.

Det blev minsann ett lyckat fjolår på många sätt. Inte minst för damfotbollen, som inte bara tog enorma kliv men som också fick en ökad efterfrågan. Spännande nog finns denna efterfrågan både hos de stora arrangörerna och aktörerna samt hos brukarna, intressenterna och tittarna.

Nu kan blickarna därmed riktas framåt – mot nya höjder. I år spelas nämligen en rad fina turneringar!

De olympiska spelen 2020

Var: Tokyo
När: Dam – 22 juli – 7 augusti. Herr – 23 juli – 8 augusti

Detta är ett fint arrangemang, där även fotbollen bjuder på ett spännande mästerskap. Dock finns det en del riktlinjer att förhålla sig till här. På herrsidan får spelarna vara högst 23 år gamla. Varje enskilt landslag får använda sig av tre spelare som är äldre. På damsidan råder inga riktlinjer för åldern. Turneringen spelas vart fjärde år. Den föregående turneringen ägde rum 2016. Då tog Tyskland guld på damsidan och Sverige kammade hem ett silver. På herrsidan var det Brasilien som briljerade och vann senast.

Dam VM U20

Var: Costa Rica och Panama
När: Augusti

Alltid spännande med ungdomsmästerskap. Detta är nämligen en turnering som spelas vartannat år, och vid de två senaste har vi haft asiatiska vinnare i vardera. Nordkorea vann 2016 och 2018 tog Japan guld. En hel del spännande landslag som kommer in och ska försöka livet svårt för asiaterna!

Dam VM U17

Var: Indien
När: 2 november – 21 november

Precis som ovan är även detta en turnering som spelas vartannat år. Extra spännande här är att vi har en svensk tränare för den deltagande värdnationen. Thomas Dennerby coachar nämligen Indiens U17-lag.

Futsal-VM 2020

Var: Litauen
När: 12 september – 4 oktober

För första gången någonsin får Litauen hålla i ett världsmästerskap. Tyvärr lyckades Sverige inte kvalificera sig till denna upplaga.

Klubblags-VM 2020

Var: Qatar
När: December

Här återstår att se vilka de deltagande lagen blir. Så sent som i december i fjol avgjordes finalen, där Liverpool fick lyfta pokalen. Frågan är därmed; kommer de att få chansen att lyfta den igen?

Copa America

Var: Argentina och Colombia
När: 12 juni – 12 juli

Totalt tolv deltagande lag från två olika federationer. Turneringen spelas på ett flertal härliga orter och det rör sig om ett antal vackra arenor!

Kvalspel till VM 2022

De spännande kvalmatcherna inför VM 2022 fortsätter!

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.