I Sveriges viktiga kvalmöte med Frankrike blev det dessvärre inga poäng för laget, som förlorade mot gruppledaren med 2-1 på bortaplan i fredags. Laget gjorde en mycket stark insats, men det räckte inte hela vägen när Frankrike tog in Sveriges ledning med två snabba mål i mitten av matchen. Sverige hade chansen att få till ett poäng i slutminuterna, när Isaac Kiese Thelin sköt bollen som tyvärr studsade ut på stolpen.

Nu kommer det bli ett längre uppehåll över vintern i samtliga kval runtom i världen. Matcherna drar igång igen i mars och för Europas del är det då enligt samma gruppspel som tidigare. Totalt har vår världsdel 13 platser i det stora mästerskapet, som tilldelas samtliga gruppspelsvinnare, samt fyra utav grupptvåorna som får sina platser genom play-off spel. Om kvalet skulle avslutas idag skulle Sverige som grupptrea inte ta sig vidare, men förhoppningsvis kan man ta igen det försprång som Holland (och kanske även Frankrike) har innan det hela är över. Enligt dagens ställning hade dessa lag tagit sig hela vägen till VM:
Frankrike
Schweiz
Tyskland
Irland
Polen
England
Spanien
Belgien
Kroatien

Dessutom hade Portugal, Nordirland, Serbien, Montenegro, Slovenien, Italien, Grekland och Ukraina fått göra upp i play-off matcherna som de bästa grupptvåorna. Tvåan i Sveriges grupp, Holland, hade fått stå över det hela på grund av målskillnad. Så för att Sverige ska kunna säkra ett avancemang åtminstone hit krävs såväl viktiga poäng och målskillnad. Som tur är så har mindre än halva kvalet spelats, så det finns många chanser kvar.

Från övriga världsdelar skulle laguppställningarna se ut som följande:
Afrika: Kongo, Nigeria, Elfenbenskusten, Burkina Faso och Egypten
Asien: Iran, Sydkorea, Saudiarabien och Japan (Uzbekistan och Australien skulle göra upp om en plats i det interkontinentala kvalet)
Nord- och Centralamerika: Costa Rica, Mexiko och Panama (Honduras skulle spela i det interkontinentala kvalet om en plats)
Oceanien: Nya Zeeland och Salomonöarna skulle göra upp om en plats i det interkontinentala kvalet
Sydamerika: Brasilien, Uruguay, Ecuador och Chile (Argentina skulle göra upp i det interkontinentala kvalet)

Till nästa höst återstår det att se om de nuvarande ledarna håller sig kvar i toppen, eller om det finns andra lag som kniper platserna istället.


Ej satt
Borussia Dortmund - PSG