Omslagsbilden till detta inlägg är hämtad från Bildbyrån

Trots att 2018 inte har hunnit börja ännu så har FIFA redan satt igång sitt hårda arbete med att hitta värdnationer för de framtida upplagorna utav mästerskapet. Sedan tidigare är det klart att Qatar kommer att hålla i 2022 års turnering, men nu är det redan dags att ta beslut kring vem som ska få hålla i VM 2026. De nationer som har anmält sitt intresse för att arrangera den stora folkfest som VM faktiskt är, är Marocko samt Kanada/USA/Mexiko som gemensamt vill arrangera det första världsmästerskapet i flera nationer.

Anledningen till att man tar beslut kring dessa saker så pass långt i förväg är för att det krävs en hel del tid, pengar och andra resurser för en nation att få ihop ett så pass stort evenemang som ett världsmästerskap faktiskt är. Dessutom kommer turneringen att den här gången spelas med ett nytt upplägg som inkluderar hela 16 fler lag än vad man har med idag.

Här nedanför har vi summerat en del utav den information som finns med i de två inlämnade VM-förslagen. På Fifa:s hemsida kan man gå in och läsa hela förslags-dokumentet.

Marockos VM-förslag
Ett VM i Marocko skulle bli det andra på afrikansk mark och en stor del i förslaget är den positiva effekt som mästerskapet skulle ge till sporten på kontinenten. De pengar som turneringen skulle inbringa skulle återinvesteras i den afrikanska fotbollen och på så sätt möjliggöra för fler människor att utöva sporten.

I turneringen planerar man att använda sig utav 14 arenor i 12 olika städer, där 6 utav dem kommer att byggas inför turneringen. För att spara in på pengar kommer dessa något mindre arenor byggas i samma design. Några utav de uttänkta VM-städerna skulle då vara Rabat, Marrakech, Agadir och Tanger.

Att landet ligger i så pass nära anslutning till Europa, där fotbollen är som störst är en punkt som man trycker på. Detta skulle göra att fans ifrån vår världsdel enkelt kan ta sig hit, samt att matcherna skulle ske på optimal sändningstid.

Kanada/USA/Mexikos VM-förslag
Aldrig tidigare har tre nationer tillsammans arrangerat ett VM och detta samarbete skulle medföra en hel del fördelar. Nordamerika är en plats med en stor etnisk spridning, samt en plats där över 300 språk talas, vilket skulle göra att fans ifrån hela världen kan känna sig som hemma. Denna enhetlighet så såväl besökare som värdnationerna skulle känna i och med turneringen är någonting som tydligt framgår i ansökan.

Det finns 23 föreslagna VM-städer, där 16 utav dem i så fall kommer att väljas ut. Några utav de föreslagna är Los Angeles, Mexiko City, Miami, Toronto, Dallas och Washington. Förslaget inkluderar inget bygge utav nya arenor, utan man väljer istället att ta vara och uppdatera de redan befintliga. Tanken är att majoriteten utav matcherna kommer att spelas i USA, samt att turneringen ska inledas med 3 invigningsmatcher – en i varje land.

Vad händer nu?
Under april månad har FIFA åkt och besökt några utav de föreslagna VM-städerna. Man kommer sedan utifrån nationernas ansökningar att göra noggranna utvärderingar utav de två förslagen och sedan avgöra om det är dessa två alternativ man vill rösta om. Som det ser ut så kommer man att ta ett beslut i juni månad kring huruvida de två inlämnade förslagen är tillräckligt bra kandidater till turneringen.


Borussia Dortmund - Real Madrid