Att det svenska landslaget ska gå om Frankrike i tabellen och ta hem direktplatsen till VM i Ryssland är någonting som många ser som ett drömscenario. För att detta ska kunna ske krävs det nämligen att det franska landslaget förlorar någon utav sina kommande matcher mot Bulgarien och Vitryssland, matcher som laget bör vinna, samtidigt som Sverige vinner mot både Luxemburg och Nederländerna.

Detta har gjort att många istället tror att Sverige kommer kunna ta sig till världsmästerskapet genom en andraplats i tabellen, vilket leder till play-off spel mot en annan grupptvåa. Men även kampen om denna plats kan bli tuff, då Nederländerna är med i kampen. Trots att man har ett försprång på tre poäng kan den sista matchen mellan de två lagen blir otroligt viktig. Skulle Sverige till exempel vinna mot Luxemburg, samtidigt som Nederländerna vinner både över Vitryssland och Sverige, hamnar lagen på samma poäng i tabellen.

När två lag hamnar på en och samma poäng så är det andra faktorer som faller in och styr kring vem som tar sig vidare. Här listas de faktorer i den ordning som man går efter:
1) Målskillnad
2) Gjorda mål
3) Poäng i inbördes möten
4) Målskillnad i inbördes möten
5) Gjorda mål i inbördes möten
6) Bortamål i inbördes möten

Skulle det fortfarande stå lika här, får lagen göra upp i en play-off på neutral mark där man tar matchen till såväl förlängning och straffar, för att få fram en slutlig vinnare.

Ser man till hur det ser ut just nu så har Sverige den bästa målskillnaden i gruppen (+11, Nederländerna har +5) och är även det lag som gjort flest mål totalt (18 stycken, Nederländerna har gjort 16). Detta ger mycket bra förutsättningar för att hålla fast vid andraplatsen.


Borussia Dortmund - Real Madrid