Sverige tog en ovärderlig seger i den andra gruppspelsmatchen mot Italien. Blågult är nu klara för åttondelsfinal i dam-VM 2023 efter 5-0-segern. Jonna Andersson och Amanda Ilestedt blev förgrundsfigurer i matchen när tre svenska hörnmål blev avgörande.

Under lördagsmorgonen spelade Sverige sin andra match i damernas fotbolls-VM 2023 när man ställdes mot Italien. Båda lagen gick in i den andra gruppspelsomgången med en seger från respektive premiärer och vinnarna i lördagens match skulle säkra en plats till åttondelsfinalerna då Argentina och Sydafrika endast har en poäng var efter två matcher.

Peter Gerhardsson mönstrade exakt samma startelva som i VM-premiären mot Sydafrika där Zecira Musovic vaktade målet, Elin Rubensson tog plats på mittfältet och Johanna Rytting Kaneryd fortsatte till höger i anfallstrion. Lagkapten Caroline Seger förpassades till avbytarbänken ännu en gång.

Italien började bäst och skapade oreda i det svenska försvaret med ett skott på mål redan under första spelminuten där dock Zecira Musovic kunde rädda. Italienskorna började i ett högt tempo med en aggressivitet som Sverige såg ut att ha svårt med att kontrollera inledningsvis Sverige blev nedtryckta på egen planhalva under första kvarten lite drygt, där det var fokus på försvarsspel och kontringsytor.

Sveriges första avslut på mål kom efter 23 minuter. Även om det inte var speciellt farligt så var det efter en bra svensk sekvens i en annars ganska svag start för Blågult. Efter 20 minuter började ändå Sverige hitta några intressanta ytor när man utmanövrerade Italien numerärt runt de offensiva positionerna där bland annat Johanna Rytting Kaneryd och Kosovare Asllani kom till farliga inspel från högerkanten. Blågult skapade ett fint tryck med hjälp av Filippa Angeldahls fina spelförståelse och Fridolina Rolfös rakhet efter dryga halvtimmen med ett par svenska chanser på rad.

Om Italien hade den första delen av halvleken så var den andra halvan Sveriges utan tvekan. Sveriges bollinnehav och rakhet skapade oreda hela tiden. Och sedan kom också det välförtjänta målet och ännu en gång var det ett hörnmål. Jonna Andersson slog en perfekt hörna från höger och precis som mot Sydafrika i premiären så nådde Amanda Ilestedt högst och nickade in 1-0 till Blågult. Ett fantastiskt hörnmål med perfekt tajming och kvalitet mellan vänsterback Andersson och mittback Ilestedt.

Fasta situationer och framför allt hörnor är Sveriges farligaste anfallsvapen, det visade man ännu en gång. Med bara ett par minuter kvar av första halvlek fick Jonna Andersson slå en ny högerhörna. Den perfekta hörnan nådde Amanda Ilestedt som skarvade bakåt till Fridolina Rolfö som kunde skicka in 2-0 för Sverige från bortre delen av straffområdet.

Men Sverige var inte nöjda där. På tilläggstid kom trean för Sverige när Johanna Rytting Kaneryd sprang sig fri på högerkanten efter en fantastisk passning från Kosovare Asllani. Rytting Kaneryd spelade in ett lågt inspel mot Fridolina Rolfö men den sistnämnda missade bollen men på bortre stolpen forcerade Stina Blackstenius in 3-0 istället och Sverige hade gjort tre mål på sju minuter (!).

Blågult fick en helt perfekt avslutning på första halvlek och gick in till andra halvlek med tre mål i hand efter Jonna Anderssons perfekt slagna hörnor framför allt samt en otroligt bra andra halva av första halvlek.

Andra halvlek

Intill andra halvlek kom Sverige in med samma elva som startade matchen. Och bra var väl det för Sverige utökade sin ledning till 4-0 efter bara fem minuter in i halvleken. Jonna Andersson fick tre raka hörnor från höger och Jonna Andersson slog först två väldigt bra hörnor men utan nätrassel. På den tredje hörnan, i exakt samma yta, dök Sveriges oväntade skyttedrottning Amanda Ilestedt upp och nickade in 4-0 i nättaket. Ett otroligt hörnmål ännu en gång från Blågults backduo.

Efter att ha kontrollerat den första kvarten helt och hållet så kom Sveriges första byten i matchen när Madelen Janogy och Olivia Schough ersatte Fridolina Rolfö och födelsedagsbarnet Kosovare Asllani som firade 34 år. Byten indikerade att Blågult gärna ville fortsätta i offensiv riktning och kontrollera matchen med boll snarare än utan den.

Rent naturligt blev det dock inte ett Sverige som öste på allt för mycket utan Italien fick lite mer tid med bollen och Sverige låg komfortabelt i rätt positioner. Både Sofia Jakobsson och Caroline Seger fick speltid under sista kvarten och den sistnämnda gjorde därmed sin 19:e VM-match i karriären vilket är flest någonsin för en svensk.

Målvakten Zecira Musovic testades under första 20 minuterna i matchen men i ärlighetens namn hade inte Chelsea-målvakten något att göra efter det vilket säger en del om Sveriges kontroll på matchen. I slutminuterna av matchen kunde Sverige hålla i bollen för att undvika ett italienskt mål. Men Sverige kunde också utöka och spika slutresultatet. Den sista inhopparen för svensk del, Rebecka Blomqvist, gjorde allt själv när hon sprang sig fri och rullade dit 5-0 för Blågult.

Slutet på första halvlek och tre hörnmål blev avgörande för Sverige. Matchen mot Italien slutade 5-0 och Sverige fick både hålla nollan och se sig själva klara för VM-åttondelsfinal i Australien och Nya Zeeland. Med en omgång kvar att spela är Blågult klara för slutspel. Italien kommer att tampas med Argentina och Sydafrika om den andra platsen till åttondelsfinal.

Den bra målskillnaden gör nu även att Sverige har goda chanser att nå åttondelsfinal som gruppetta då övriga lag behöver ta in många mål för att nå Sveriges förstaplats, samtidigt som Sverige i sådana fall inte får ta poäng mot Argentina. Sverige ställs mot Argentina onsdagen den 2 augusti med matchstart 09:00.

Sverige – Italien, 5-0 (3-0)

’39 1-0 Amanda Ilestedt
’44 2-0 Fridolina Rolfö
’45+1 3-0 Stina Blackstenius
’50 4-0 Amanda Ilestedt
90+5 5-0 Rebecka Blomqvist

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ut ’62), Elin Rubensson (ut ’75)

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’75), Stina Blackstenius (ut ’89), Fridolina Rolfö (ut ’62)

Inhoppare:
Olivia Schough (’62), Madelen Janogy (’62), Caroline Seger (’75), Sofia Jakobsson (’75), Rebecka Blomqvist (’89).


Borussia Dortmund - Real Madrid