VM 2023 i Australien och Nya Zeeland blir unikt. För samtliga landslag finns det en möjlighet att bära lagkaptensbindlar utvalda av FIFA och FN med budskap för mänskliga rättigheter. Sverige har valt att bära samtliga bindlar under mästerskapet.

Sveriges damlandslag har en lagkapten i Caroline Seger. Mittfältarens närvaro i VM är ganska oklar och det lutar mot att Kosovare Asllani eller Magdalena Eriksson bär kaptensbindeln mot Sydafrika i VM-premiären. Då kommer Sverige ha ett budskap på lagkaptensbindeln som lyder: ”Unite for Inclusion”.

Landslaget har nämligen bestämt sig för att använda samtliga möjliga kaptensbindlar som FIFA och FN har valt ut till mästerskapet. Tre alternativ fanns där man kunde välja tre val: att välja ett budskap och spela med den kaptensbindeln under hela mästerskapet, att spela med olika budskap på lagkaptensbindeln under mästerskapets olika matchomgångar, alternativt att spela med en generisk ”Football Unites the World”-bindel i varje match. Där har alltså Sverige valt att spela med samtliga möjliga bindlar placerat på olika matchomgångar.

– Vi har noga kollat över de olika sociala budskap som Fifa tillsammans med FN-organen presenterat och känner helt enkelt att vi inte kan välja ett enskilt budskap över de andra. Det är många viktiga och bra budskap som kommer synliggöras under mästerskapet, och vi hoppas givetvis att vi ska kunna gå långt i den här turneringen och på det sättet få möjlighet att med vår plattform bidra till att synliggöra de olika budskapen via vår kaptensbindel, säger landslagets lagkapten Caroline Seger om lagets gemensamma beslut till landslagets hemsida.

Åtta budskap har valts ut av FIFA och FN inför mästerskapet under parollen ”Football unites the world”.

Alla budskap på kaptensbindlarna

Lagkaptensbindlarna är utvalda i ett samarbete mellan FN och FIFA.

Gruppomgång 1:
”Unite for Inclusion”

Gruppomgång 2:
”Unite for Indigenous Peoples”

Gruppomgång 3:
”Unite for Gender Equality”

Åttondelsfinaler:
”Unite for Peace”

Kvartsfinaler:
”Unite for Education for All”

Semifinal 1:
”Unite for Zero Hunger”

Semifinal 2:
”Unite for Ending Violence Against Women”

Final:
”Football Unites the World – Football is Joy, Passion, Hope, Love and Peace”.