Foto: Bildbyrån

Idag höll FIFA sin årliga kongress där en mängd stora beslut kring fotbollen tas. Den stora punkten på dagens agenda var omröstningen kring vilken nation som får äran att arrangera den stora fotbollsfesten om åtta år. Inför omröstningen har två förslag kommit in, vilka vi har skrivit om tidigare här på vm-fotboll.se. Alternativen som fanns att välja mellan var Marocko eller ett gemensamt mästerskap arrangerat utav USA, Mexiko och Kanada.

När samtliga länder hade lagt sina röster så var det de nordamerikanska alternativet som överlägset fick flest röster. Därmed kommer städer som Los Angeles, New York, Mexiko City och Toronto att få besök utav några av världens största fotbollslandslag. Mästerskapet kommer vara det första med 48 deltagande nationer och i det framlagda förslaget kommer hela 16 städer att användas under turneringen.

Sveriges röst föll på Nordamerika

Efter att omröstningen var över presenterades en lista över samtliga nationer som var med på kongressen, samt vilket alternativ som dessa röstade på. Det svenska fotbollsförbundet röstade på det Nordamerikanska mästerskapet, precis som majoriteten utav övriga länder. detta gick man redan tidigre under dagen ut med på Svenska Fotbollsförbundets hemsida, där man motiverade sitt val.

– Sammantaget har de den starkaste kandidaturen. USA, Kanada och Mexiko har alla arenor på plats redan, i Marocko skulle det krävas omfattande investeringar. En annan faktor att ta hänsyn till är att det är 32 år sedan ett mästerskap avgjordes i Nordamerika. Den afrikanska kontinenten hade VM 2010, då Sydafrika arrangerade, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.