När världsmästerskapet i fotboll arrangeras under 2026 kommer antalet lag att utökas från 32 till hissnande 48. Detta kräver en mycket stort antal arenor för att kunna genomföra, vilket ligger i linje med det gemensamma bud som USA, Mexiko och Kanada fick igenom för mästerskapet. Trenden med flera värdnationer ser även ut att kunna fortsätta därefter, då fyra Sydamerikanska lag nu presenterat ett gemensamt bud för VM 2030.

Om åtta år firar herrarnas världsmästerskap hundra år och nu önskar den allra första VM-värden Uruguay att återigen få arrangera matcher på sin mark. Detta tillsammans med Argentina, Paraguay och Chile.

– Vi vill ta hem VM till dess första hem: Sydamerika, säger sydamerikanska fotbollsförbundets ordförande Alejandro Dominguez i ett pressmeddelande.

Under gårdagen samlades ledare från de fyra förbunden på Estadio Centenario i Montevideo, där den stora finalen ägde rum sommaren 1930. Såväl Uruguay som Argentina och Chile har tidigare arrangerat ett fotbolls-VM, samtidigt som detta skulle bli det första för Paraguay.

De Sydamerikanska lagen är dock inte de enda som visat intresse för turneringen. Spanien och Portugal har skickat in ett gemensamt bud och Marocko, som även ansökte om VM 2026 har tagit fram ett förslag.Även Rumänien, Grekland, Bulgarien och Serbien har visat intresse, men lagt sitt fokus på att först och främst ansöka om EM 2028. Ett slutligt besked om var mästerskapet kommer att hållas planeras till FIFA-kongressen 2024.