Sverige är klara för kvartsfinal i fotbolls-VM 2023. Den stora matchhjälten, tillsammans med Lina Hurtig, blev Zecira Musovic med flera räddningar under matchen.
– Jag är väldigt glad över att marginalerna är på vår sida idag, säger hon till Viaplay efter matchen.

Vilken rysare det var under söndagsförmiddagen när Blågult blev klara för VM-kvartsfinal mot Japan. Den ordinarie matchtiden och förlängningen slutade mållöst och en stor anledning till detta var Sveriges målvakt Zecira Musovic som var lugn och sansad efter straffrysaren, där Sverige drog längsta strået i straffomgång sju.

– Ja, ”vad fan hände”. Jag vet inte själv, säger Musovic till Viaplays reporter Jennifer Kücükaslan och repeterar reporterns fråga.

Med sju amerikanska skott på mål och lika många räddningar, varav en fyra-fem riktigt bra räddningar, blev Zecira Musovic den absoluta förgrundsfiguren för den svenska segern. Efter insatsen var målvakten dock ödmjuk och ville hellre hylla sin lagkamrat Lina Hurtig som fick slå in den avgörande straffen.

– Jag är bara extremt stolt att vi klarade det så bra och att vi lyckades hålla undan, att vi någonstans har psyket nog att vinna en straffläggning och att Lina (Hurtig) kan gå in och avgöra den. Hon sa till mig precis innan: ”vad händer om jag sätter den?” och jag visste inte riktigt om jag vågade svara på det så jag bad henne bara att fokusera på att skjuta in bolljäveln i mål och det gjorde hon, säger Musovic till Viaplay.

Lina Hurtigs straffmål var ett märkligt sådant då hon sköt en straff som Alyssa Naeher i amerikanska målet räddade men i bakåtskruven landade bollen på rätt sida mållinjen med svenska ögon, detta dock med ett par millimeters marginal.

– Det är så fotbollen är och ibland behöver man marginalerna på sin sida och jag är väldigt tacksam och glad över att marginalerna är på vår sida idag, säger Zecira Musovic.

Inför matchen sade Viaplays expertkommentator Pär Lagerström att Zecira Musovic, som absolut inte varit ett givet förstaval i svenska målet, behövde göra sin bästa insats i karriären. Och målvaktshjälten kan hålla med till viss del.

– Det är absolut en av dem. Återigen: jag är extremt stolt över lagets prestation och hur vi sliter. Jag är nöjd över min egna insats också och jag vill ju hjälpa mitt lag men någonstans så lägger vi den egna ribban i vår egna träning och våra egna förberedelser och med det ledarteam vi har så har vi alla möjligheter att prestera på planen, avslutar Musovic till Viaplay.

På fredagen den 11 augusti väntar Japan i en kvartsfinalrysare där ett av fyra semifinallag ska koras.