Efter 56 minuter av kvalmatchen i Berlin var Sverige i underläge med 4 – 0. I det läget såg svenskarna mer ut att fundera över hur man på smidigast sätt kunde ta sig ut ifrån arenan när matchen var över, det fanns dock de ville annorlunda…

Sverige ställde upp något överraskande med Elm och Holmén på mittfältet med både Kim Källström och Anders Svensson på bänken. Detta för som förbundskapten Erik Hamrén uttryckte det: – Det är dessa spelare jag anser kan springa och slita mest ute på planen vilket vi kommer att få göra i matchen.

Att Sverige fick slita fick vi bittert erfara redan efter 15 minuter då Miroslav Klose gjort två mål för Tyskland, detta efter tveksamt försvarsspel och blixtrande tyskt anfallsspel. I den 39:e minuten utökade så den tyske mittbacken Mertesacker till 3-0 efter en hörna och ridån gick sakta ner i takt med regnet på Olympiastadion.

Sverige spelade ängsligt och såg rädda ut i första halvlek och lyckades inte hålla fast bollen på tyskarnas planhalva särskilt länge och för frånsett ett skott av Samuel Holmén i början av matchen fjärran ifrån att skapa några heta målchanser.

Direkt i andra halvlek gjorde Hamrén två byten, Kim Källström och Alexander Kacaniklic in och Samuel Holmén och Pontus Wernbloom ut. Sverige började också andra halvlek bättre med högre presspel och lyckades hålla fast bollen. Men i 56:e minuten kom kallduschen i en kontring där Müller slog ett inlägg till Özil som kunde vristskjuta in 4-0 och kvällen blev än mörkare i Berlin.

Så började upphämtningen genom att Kim Källström vinner tillbaka bollen på offensiv planhalva och slår ett perfekt inlägg till Zlatan Ibrahimovic som via en stenhård nick satte reduceringen till 1-4 och bara två minuter senare hittar Kim Källström Mikael Lustig som dröjt sig kvar offensivt och efter en bra nertagning och minimal vinkel lyckas sätta bollen via Neuers ben till 2-4.

I den 76:e minuten hittar Kim Källström en djupledslöpande Kacaniklic som hittade Elmander snett inåt bakåt i straffområdet som med ett distinkt avslut satte bollen i Neuers vänstra hörn och 3-4. Två minuter senare gjorde Sverige sitt sista byte och Tobias Sana gjorde debut i a-landslaget. Han fick ett utmärkt läge att kvittera matchen sedan Elmander lyckats stressa Neuer till bolltapp i straffområdet, Elmander passade bakåt till Sana som hade öppet mål men skottet var skevt och inte i närheten av att gå in.

Tyskarna var sedan ett stolpskott ifrån att avgöra matchen när Sverige gick på en sista attack och efter lite flipper i straffområdet gick bollen ut till Kim Källström som slog ett inlägg som Zlatan nickskarvade vidare till Rasmus Elm som drog till direkt, otagbart för Neuer som fick se bollen gå in de högra nätmaskorna.

En otrolig vändning, att ens göra fyra mål på Tyskland är unikt, att göra det på 35 minuter nästintill omöjligt. Det går inte att komma ifrån att första halvlek var katastrofal men att ändå ta sig samman och lyckas prestera den vändningen inger ändå hopp inför fortsättningen av kvalet som fortsätter i vår.

Detta var den tuffaste och svåraste bortamatchen i kvalet, den där vi inte kunde ta poäng. Men efter 4-4 vet vi att i alla fall kan spela fotboll och tyskarna kanske har lärt sig att en match inte är slut förrän 90 minuter är spelade…

Spelarbetyg Sverige

Andreas Isaksson ++
Chanslös på målen, räddar Sverige ett par gånger i andra halvlek bland annat på Müllers
friläge

Mikael Lustig +++
Även idag Sveriges bäste defensivt, kryddar det med ett mål

Jonas Olsson +
Hängde inte med i tyskarna i första halvlek, något bättre i andra men totalt inte godkänt

Andreas Granqvist +
Samma som Olsson, halkade en hel del och fruktansvärt dåligt spel med fötterna, även han
bättre i andra när tyskarna inte anföll lika frenetiskt

Behrang Safari +
Inget offensivt, hamnade snett mot Boateng i första halvlek. Kom helt fel in i matchen

Sebastian Larsson ++ (ut 78)
Visade vilja och kämpaglöd. Slet i defensiven men lyckades inte få ut nämnvärt i offensiven

Rasmus Elm ++
Gör en bra match speciellt i andra halvek. Visar vilja och det är Rasmus som till slut kvitterar
till 4-4

Pontus Wernbloom + (ut 46)
Kom inte alls in i matchen, missar närkamper och lyckas inte speciellt många passningar
under den halvlek han spelar

Samuel Holmén + (ut 46)
Nära att frälsa Sverige i första halvlek efter ett rykande skott. Kämpar på bra men som hela
Sverige i första halvlek kommer man inte så långt

Zlatan Ibrahimovic +++
Visar kämparglöd, reducerar till 1-4, får tag i bollen i andra halvlek, utmanar, håller i och
fördelar bollarna till övriga spelare

Johan Elmander +++
Sliter oerhört i defensiven hela matchen, kommer även med offensivt i andra halvlek och gör
det så viktiga 3-4 målet

Kim Källström (In 46) ++++
Inblandad i alla fyra målen efter delikata och precisa passningar. Kliver in som en ledare på