Under dam-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland tävlar 32 länder. Nedan listar vi samtliga förbundskaptener för de 32 länderna och lite information om varje tränare.

Till sommarens VM är Sverige den nation (tillsammans med Nederländerna och Frankrike) som har flest förbundskaptener med från samma land, förbundskaptener som även tränar andra länder alltså. Pia Sundhage basar över Brasilien, Tony Gustavsson över hemmanationen Australien och sedan vår egen Peter Gerhardsson för Sverige. Se alla förbundskaptener inför sommarens VM här nedan, med lite fakta om tränarna på sidlinjen.

Grupp A

Nya Zeeland
Jitka Klimková

Norge
Hege Riise

Filippinerna
Alen Stajcic

Schweiz
Inka Grings

Kommentar:
Nya Zeelands tjeckiska förbundskapten Jitka Klimková har spel på internationell nivå med Tjeckien men är ganska okänd för allmänheten trots en lång erfarenhet av flera jobb inom damfotbollen. Hon har dock spelat under samma tid som denna grupps stora tränarstjärnor i de tidigare storspelarna Hege Riise (Norge) och Inka Grings (Tyskland). Den sistnämnda basar dock inte över hemlandet utan för ett intressant schweiziskt landslag. Hege Riise är en norsk fotbollsdrottning med 188 landskamper på kontot och OS- VM och EM-guld samt med en bra svit med Lilleström i den inhemska ligan under 2010-talet som tränare. Inka Grings har varit aktiv tränare sedan 2014 men är framför allt känd som bäste målskytt under EM 2005 och 2009 för sitt Tyskland samt för att hon varit tysk damfotbolls bästa spelare vid tre tillfällen. Filippinernas australiensiske förbundskapten Alen Stajcic är gammal mångårig förbundskapten för just Australien

Grupp B

Australien
Tony Gustavsson

Kanada
Bev Priestman

Nigeria
Randy Waldrum

Irland
Vera Pauw

Kommentar:
Sundsvallssonen Tony Gustavsson är en uppskattad figur för ”The Matildas”, alltså Australiens damlandslag, för sina lite udda metoder (med australiensiska mått) för att föra samman gruppen. Med sitt arbete i australiensiska landslaget sedan 2020 så har han och landslaget fått nationen att tro på succé i sommarens hemma-VM där Australien siktar på guld. Gedigen bakgrund som tränare i både herr- och damfotboll med Degerfors och Hammarby på meritlistan samt assisterande förbundskaptensroller i USA:s framgångsrika damlandslag. Kanadas förbundskapten heter Bev Priestman och hon och Kanada tog OS-guld för ett par år sedan som bekant. Priestman är från England likt Kanadas herrlandslags förbundskapten John Heardman, han är dessutom anledningen till Priestmans närvaro hos det kanadensiska förbundet sedan just Heardman var förbundskapten för damlandslaget mellan 2011-2018. Bev Priestman har följt John Heardman som fotbollstränare sedan tidiga tonåren och har växlat ut till en historisk förbundskapten för Kanada, ung dessutom med sina 37 år. Nigerias förbundskapten Randy Waldrum har goda meriter hemma i USA och har basat över afrikanerna sedan 2020. Irlands förbundskapten Vera Pauw har goda meriter som spelare för sitt Nederländerna innan hon nästan uteslutet satsat på en karriär som förbundskapten för landslag med Skottland, Nederländerna, Ryssland, Sydafrika och nu Irland som arbetsplatser. Stark taktiker som närmast utmanövrerade Peter Gerhardsson på Gamla Ullevi förra våren (1-1).

Grupp C

Costa Rica
Amelia Valverde

Japan
Futoshi Ikeda

Spanien
Jorge Vilda

Zambia
Bruce Mwape

Kommentar:
Inte den kändaste av kvartetter sett till namn men de flesta kanske känner till Jorge Vilda åtminstone, som har varit starkt ifrågasatt av sina spanska spelare efter EM 2022. 15 spelare gick ut i offentlig protest mot Vildas ledarskap i samband med laguttagningar, bedömningar av skador och så vidare, och dessa spelare var sedan inte uttagna till landskamper mot bland annat Sverige. Men nu verkar spanjoren ha fått ordning på guldfavoriterna, på något sätt. Lång bakgrund inom det spanska förbundet där han varit förbundskapten för U-landslag på damsidan innan han tog över A-landslaget 2015. Costa Ricas förbundskapten Amelia Valverde är intressant i den mån att hon är VM:s yngste förbundskapten med sina 36 år. Hon har basat över landslaget sedan 2015, alltså sedan 28 års ålder, och har tagit nationen till sitt andra VM på damsidan och ledde faktiskt laget under sitt första VM (2015) efter att ha fått rollen som förbundskapten under vintern dessförinnan. Japans förbundskapten Futoshi Ikeda är framför allt känd som den som förde Japans U20-landslag till att vinna U20-VM 2018 och har klättrat inom det japanska förbundet men har även en historik som tränare på 2000-talet för klubblag på herrsidan. Zambias förbundskapten Bruce Mwape har tagit nationen till sitt första VM någonsin men har också framför allt under de senaste veckorna anklagats för sexuella övergrepp på sina spelare, något som FIFA utreder.

Grupp D

Kina
Shui Qingxia

Danmark
Lars Söndergaard

England
Sarina Wiegman

Haiti
Nicolas Delepine

Kommentar:
Kina har en förbundskapten vid namn Shui Qingxia som vet vad som gäller för att ta medalj med hemlandet då hon var med och tog ett OS-silver 1996 men också fem asiatiska mästerskap som spelare. Tog över Kina 2021 när man tappat mycket mark inom damfotbollen och vann sedan asiatiska mästerskapen som tränare år 2022 och verkar väldigt uppskattad i gruppen. Dansken Lars Söndergaard gör sitt sista mästerskap efter sex år på posten och ersätts av svensken Andreé Jeglertz efter VM. Räkna med att 64-åringen har några ess i rockärmen, han har dock inte gjort någon succé med Danmark under sin tid, snarare tvärtom. Succé, ja det har ändå Englands förbundskapten Sarina Wiegman gjort. Vad sägs om EM-guld med Nederländerna 2017, VM-silver med Nederländerna 2019 och EM-guld 2022 med England? Trots stora tapp i den engelska truppen så finns det ett stort förtroende för att Sarina Wiegman ska kunna ta England till medalj, hon har trollat förut med hemlandet Nederländerna. Fransmannen Nicolas Delepine ledde Haiti till landets första VM, 44-åringen har sedan tidigare några uppdrag på damsidan i hemlandet Frankrike.

Grupp E

Nederländerna
Andries Jonker

Portugal
Francisco Neto

USA
Vlatko Andonovski

Vietnam
Mai Duc Chung

Kommentar:
Vietnams förbundskapten Mai Duc Chung har varit med runt landslaget sedan premiären av damlandslaget 1997 fast i olika omgångar. Och ja, nationen ska spela sitt första VM alla kategorier i sommar vilket är stort. Frågan återstår om förbundskaptenen är mirakeltränare nog i denna tuffa grupp. USA:s makedonier Vlatko Andonovski kom till staterna runt millennieskiftet för att spela inomhusfotboll och har sedan blivit kvar. Tog över efter Jill Ellis år 2019 efter att ha gjort bra resultat i Kansas City och OL Reign i NWSL. Kan nog ändå stå på styva linan vid missat guld i Oceanien, trots en tuff generationsväxling. Nederländernas Andries Jonker tog över i augusti 2022 och är ett ganska välbekant namn inom herrfotbollen där han har idel roller i storklubbar som Bayern München, FC Barcelona och VfL Wolfsburg bland annat. Han har oftast varit i en tillbakadragen roll som assisterande tränare eller dylikt men är nu högsta hönset för Nederländerna. I Portugal är det Francisco Neto som styr skutan sedan 2014 och denna unga tränare är uppskattad hos de portugisiska landslagsspelarna och har varit med den framgångsrika generationen till nationens två första EM och nu även till VM. Passionerad.

Grupp F

Brasilien
Pia Sundhage

Frankrike
Hervé Renard

Jamaica
Lorne Donaldson

Panama
Ignacio Quintana

Kommentar:
Panamas mexikanske förbundskapten Ignacio Quintana har fört Panama till landets första VM på damsidan och ska hyllas för detta. Den tidigare landslagsspelaren Lorne Donaldson har hand om Jamaica. Trots bristande erfarenhet på seniornivå både för herrar och damer så har Donaldson ett gott rykte både på Jamaica och i USA för sina framgångar med Real Colorado och som spelare för Jamaica. God ambassadör för afroamerikanska tränare i USA med sitt framåtdrivna arbete inom organisationen BSCAA. Men Donaldson och Quintana får ursäkta för Grupp F:s stora stjärntränare är Pia Sundhage och Hervé Renard. Svenske Pia Sundhage behöver väl inte någon närmare presentation egentligen men en av svensk damfotbolls största genom tiderna med fem EM/VM-medaljer varav ett EM-guld 1984. Som förbundskapten har Sundhage två OS-guld med USA samt ett OS-silver med Sverige plus ett EM-brons med Blågult. Nu är det ett generationsväxlande Brasilien som behöver svenskt trollspö. Sundhage har dock ofrivilligt varit i blåsväder under månaden in till VM efter att Nilla Fischer kritiserat ledarstilen i sin bok ”Jag sa inte ens hälften”. Frankrikes tidigare förbundskapten, Corinne Diacre, fick också kritik för sin hårda ledarstil och ersattes i mars 2023 av den karismatiske Hervé Renard. Fransmannen gjorde succé med Saudiarabien under herrarnas VM i Qatar i vintras och där fick allmänheten ögonen på honom, men den brunbrända fransosen är egentligen mest känd för att ha fört Zambias herrlandslag till ett sensationellt guld i Afrikanska mästerskapen år 2012 och efter att ha vunnit samma turnering med Elfenbenskusten 2015 så har Renard en ikonisk status inom afrikansk fotboll på herrsidan. Extremt skicklig i dessa små och intensiva turneringar och får allt som oftast ut maximalt av sitt landslag vilket gör Frankrike till en toppkandidat på allvar med deras spetsspelare.

Grupp G

Argentina
Germán Portanova

Italien
Milena Bertolini

Sydafrika
Desiree Ellis

Sverige
Peter Gerhardsson

Kommentar:
Sveriges grupp alltså. Argentinas Portanova är gammal spelare i hemlandet (herrar) men har ingen större erfarenhet som tränare på toppnivå men har sedan intåget 2021 tagit Argentina till VM, vilket inte är samma garanti som på herrsidan. Sydafrikas förbundskapten heter Desiree Ellis och har gjort över 30 landskamper som spelare för sitt Sydafrika och har sedan 2016 basat över ”Banyana Banyana”. Även Italiens förbundskapten Milena Bertolini har varit på posten en ganska lång tid, sedan 2017, och har vunnit Serie A både som spelare och tränare och valdes 2018 in i italienska Hall of Fame. Välkänt ansikte inom damfotbollen. Sen har vi då Sveriges förbundskapten, den 63-årige Uppsala-sonen Peter Gerhardsson. Efter 150 matcher för Hammarby och en stark spelarkarriär sadlade Gerhardsson om till tränare för moderklubben Uppsala IF år 1993. Via BKV Norrtälje och Bälinge IF gick vägen till Enköping och Helsingborgs IF som assisterande tränare innan han tog över BK Häckens herrar år 2009. Mellan 2009-2016 var Gerhardsson med och byggde upp BK Häcken till den klubb som den är idag och präglade fotbollen på Hisingen till en mer offensivt riktad sådan. Presenterades som förbundskapten år 2017 och har fört Sverige till ett OS-silver samt ett VM-brons sedan dess och har i ärlighetens namn inte trampat snett många gånger under sina år på posten. Lugn i sitt ledarskap och taktiskt mycket skicklig tillsammans med sin assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Grupp H

Colombia
Nelson Abadia

Tyskland
Martina Voss-Tecklenburg

Marocko
Reynald Pedros

Sydkorea
Colin Bell

Kommentar:
En god kvartett där mötet mellan Sydkoreas Colin Bell och Tysklands Martina Voss-Tecklenburg kanske är mest intressant. Colin Bell är engelsman men har i mångt och mycket frodats i tränarbiten i just Tyskland. Han har många år bakom sig i tysk fotboll både på dam- och herrsidan och har faktiskt vunnit Champions League vid ett tillfälle (2015) med tyska storklubben Frankfurt. Intressant tränare på Sydkoreas bänk, där han är uppskattad efter silvret i Asiatiska Mästerskapen i fjol. Martina Voss-Tecklenburg då? Stort namn hemma i Tyskland och välbekant även i Sverige. 125 landskamper för tyskarna över 16 år i landslaget och har god erfarenhet från tränarbänken med framgångar med tyska landslag samt under sin sexåriga sejour för Schweiz. Tillträdde 2019 som förbundskapten för Tyskland och utstrålar ett lugn och kompetens. Marocko har ett spännande namn på tränarbänken i form av fransmannen Reynald Pedros som under sina två säsonger i den franska toppklubben Lyon vann både ligan och Champions League under sin korta sejour. Starka papper men i ett Lyon som var Europas dominant i slutet av 2010-talet, nu basar han över ett Marocko som slår underifrån. Colombias Nelson Abadia är äldst i skaran av förbundskaptener och har varit på posten sedan 2017, innan dess en kort sejour inom damfotbollen innan den stora delen av karriären varit på herrsidan.